Vandalizator prins cu ajutorul camerelor de supraveghere. Bărbatul şi-a lăsat „semnătura“ pe zidurile catedralei, primăriei, tribunalului şi prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, o serie de clădiri din Râmnicu Vâlcea au fost inscripţionate cu un mesaj jignitor la adresa primarului Mircia Gutău. Poliţiştii au reuşit după o săptămână să-l identifice pe vandalizator, iar acum se fac cercetări pentru a se vedea dacă vinovatul se va alege cu o amendă sau cu un dosar penal, ţinând cont că a recidivat, iar Primăria este pe lista monumentelor istorice.

Un bărbat de 35 de ani, Iustin Claudiu C., din Râmnicu Vâlcea, a inscripţionat mesaje jignitoare pe mai multe clădiri din Râmnicu Vâlcea. 
 

Ultima dată, săptămâna trecută, a scris pe sediul Primăriei Râmnicu Vâlcea, pe Instituţia Prefectului şi pe alte clădiri, printre care un notariat care aparţine soţiei edilului: „Gutău, ghiaurul impozitelor”. Mesajul vine în contextul măririi impozitelor şi taxelor în Râmnicu Vâlcea.

Primaria Ramnicu Valcea

Sediul Primăriei din Râmnicu Vâlcea, una din instituţiile vandalizate, Foto: Adevărul

Bărbatul nu se află la prima escapadă de acest gen. Este acelaşi cu cel care a vandalizat în urmă cu o lună şi zidurile Catedralei din Cartierul Ostroveni, proaspăt renovată.

Ca să mâzgălească biserica a venit dotat cu o scară metalică de 2 metri şi sprayuri cu vopsea neagră şi roşie. 

Pe zidurile catedralei a scris mesaje la adresa Poliţiei, pe care o acuză de falsificarea unor dosare. La fel a procedat cu zidurile unui bloc din acelaşi cartier. O patrulă de poliţie care trecea prin zonă l-a observat şi l-a întrerupt din activitate. 

În aceeaşi noapte, omul s-a întors să-şi termine „opera”, supărat că mesajul încă nu fusese finalizat, cum avea să declare ulterior.

A recunoscut că este autorul inscripţiilor de pe Catedrala „Înălţarea Domnului” din Ostroveni, dar şi de pe alte clădiri din oraş. 

Vandal biserica

Catedrala din Ostroveni - Râmnicu Vâlcea n-a scăpat de inscripţii, Foto: Adevărul

În ultimul caz, cel cu Primăria şi Prefectura, s-a folosit de vopsea grafitti şi şabloane pentru a scrie de 7 – 8 ori acelaşi mesaj pe fiecare clădire vizată. 

Edilul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, s-a declarat indignat de faptul că, deşi este vorba de instituţii ale statului, păzite pe timp de noapte, nimeni nu a sesizat nimic. Nici măcar paznicii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care se află vizavi de Primărie, nu au văzut nimic suspect

Mai mult, în ultima conferinţă de presă, el a susţinut că ar fi vorba despre un bărbat şi o femeie (despre care nu se mai spune nimic), după cum reiese din imaginile de pe camerele de luat vederi. Mircia Gutău a mai susţinut că suspectează că vandalizatorii ar fi montaţi de sindicaliştii din învăţământ. Cei din urmă sunt supăraţi pe decizia administraţiei de a închide două licee din Vâlcea. Până acum, această ipoteză însă nu a fost demonstrată. 

Vandalism

Iustin Claudiu este învinovăţit şi că a vandalizat şi distrus un panou publicitar al firmei de cablu şi Tv RCS-RDS, dar şi sediile unor instituţii precum Tribunalul Brezoi sau Primăria Berislăveşti ori sedii de partide.

Anul trecut, după ce a spart un panou publicitar, a escaladat balconul apartamentului în care locuieşte şi a început să urle, până când jandarmii, poliţiştii şi pompierii l-au convins să coboare. Internat la psihiatrie, după o săptămână era din nou liber să facă ce vrea.

La Poliţia Berislăveşti a fost înregistrat un dosar pe numele său după ce s-a luat la bătaie cu un poliţist. La un control de rutină a reuşit să treacă de barajul Poliţiei, fiind urmărit ca-n filme zeci de kilometri până a ajuns acasă. 

„Este violent fizic şi verbal”, susţin vecinii terorizaţi de comportamentul violent al vandalizatorului din Râmnicu Vâlcea.

Potrivit administraţiei locale, depistarea vandalizatorului s-a făcut cu ajutorul materialelor video furnizate de Poliţia Locală, cu traseul urmat în noaptea de 16 spre 17 ianuarie de către făptaş. 

Fordul de culoare albă, cu care cel acuzat că a desenat mai multe inscripţii pe clădiri s-ar fi deplasat prin oraş, a fost identificat prin intermediul a nu mai puţin de 9 camere de supraveghere video, prin care se demonstrează tot traseul parcurs, de acasă până într-o parcare din apropierea Primăriei Râmnicu Vâlcea. 

Dacă în alte cazuri a scăpat doar cu o amendă de 500 de lei, acum contravenţia se poate ridica la peste 2.500 de lei. 

Poliţiştii discută cu procurorul pentru a se vedea dacă în ultimul caz fapta se înscrie la infracţiuni, sediul Primăriei fiind pe lista monumentelor istorie, în atare condiţii, vandalizatorul alegându-se cu un dosar penal, după cum ne-a declarat inspectorul de poliţie Sandra Dăscălete, purtătorul de cuvânt al poliţiei vâlcene.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite