Noi detalii în scandalul azilului privat ferecat din Vâlcea. De ce nu s-a putut emite mandat VIDEO

0
Publicat:

Un azil de la periferia municipiului Râmnicu Vâlcea a fost închis marți, 11 iulie, în urma unui control, însă administratorii au încuiat porțile și au refuzat accesul autorităților în interior pentru evacuarea bătrânilor.

Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană jpg
Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană

Zeci de forțe de ordine s-au deplasat la fața locului pentru a-i muta pe beneficiari, dar în lipsa acordului proprietarului, fiind vorba despre un azil privat, autoritățile s-au văzut nevoite să se întoarcă la fel cum au venit, după ore în șir petrecute în fața porților încuiate.

În urma unor controale declanșate în toată țara, pe fondul scandalului „azilelor groazei” din Voluntari și implicit a deficiențelor descoperite, s-a decis suspendarea activității azilului privat din Vâlcea, pe o perioadă de șase luni, cu posibilitatea redeschiderii anticipate, dacă sunt remediate neregulile constatate în bucătăria și în opt camere ale unității.

Porțile ferecate cu bunicii și angajații în interiorul căminului

Reprezentanții căminului nu au fost de acord cu cele constatate de echipele de control și nu au permis accesul în interior, pretextând că nu pot lăsa bătrânii să plece fără consimțământul aparținătorilor. Au ferecat porțile, iar 39 de bătrâni au rămas sechestrați „pentru binele lor”, alături de șase angajați.

„Suntem cu toții aici, forțe de ordine și reprezentanți ai instituțiilor implicate, nu suntem lăsați să intrăm”, a menționat prefectul Mihai Oprea pentru „Adevărul”, precizând că se caută soluții pentru pătrunderea în interior, chiar cu un eventual mandat pentru mutarea beneficiarilor.

Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană jpg
Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană

„Au venit cu mascații, ca să ia bătrânii. Este un abuz!”

Patronul Casanova, Constantin (Titi) Dumitrescu (80 de ani), a acuzat autoritățile că mint și a lăsat să se înțeleagă că ar fi victima un soi de răfuială pentru că nu este dispus să facă anumite jocuri, fără să explice clar despre ce este vorba.

Reacția acestuia privind interdicția de acces în interior a autorităților a fost cel puțin stranie: „Păi dacă au venit cu cagule, și cu măști, cu sirene! La ce să intre? Mi-au spus telefonic că vor să ia bătrânii, pentru că nu sunt condiții. Sunt foarte bune condițiile! Au venit cu mascații, ca să ia bătrânii!  Îi ia nu știm cine și îi duc nu știu unde. Bătrânii sunt imobilizați la pat, le punem pampers... Sunt în cel mai ieftin azil din Vâlcea. În altă parte cer dublu... Să-mi dea o hârtie scrisă cu semnătura fiecăruia că vrea să plece și la orice oră pot să-i ia... Au plecat din control și n-au spus că se reîntorc să ia bătrânii! De ce au venit cu mascații? Cum să-i ia, nu trebuie să vină aparținătorul să semneze, să-și dea consimțământul? Este un abuz!”.  

Deși este vorba despre un azil privat, oficialii s-au arătat deschiși să-i cazeze pe bătrâni în alte azile de stat, nu înainte de a face un control medical fiecăruia în parte.

Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană jpg
Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană

„Soluția este la ANPC”

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Nicolae Niculicea, a menționat pentru „Adevărul” că, deocamdată, nu s-a constatat comiterea nici unei fapte de natură penală pentru care să fie necesară emiterea unui mandat de intrare în forță și că autoritățile ar fi trebuit să urmeze niște pași, conform unor proceduri în vigoare: „Nu avem sesizată o faptă de natură penală. Sunt activități desfășurate de ANPC, OPC... acolo este soluția. Dacă ar fi fost alte informații, s-ar fi constituit un dosar. Aveau o procedură în derulare, dar mai bine vorbiți cu dumnealor, o să vă spună mai exact”.

Decizia buclucașă care a creat tot circul

Surse din cadrul Instituției Prefectului Vâlcea ne-au explicat că întreaga tevatură a plecat de la lipsa unui act: decizia Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regionala Sud-Vest Oltenia (Craiova) care reprezintă un document executoriu și, prin urmare, pe baza lui se poate interveni în forță. În lipsa acestuia, autoritățile au mers la fața locului doar cu un proces-verbal mizând pe cooperarea și înțelegerea reprezentantului azilului.

Până la venirea acestui act, care trebuie emis în cel mult cinci zile și pentru care s-au depus nenumărate diligențe, nu se poate interveni fără acordul proprietarului, fiind vorba despre o instituție privată de utilitate publică, chiar dacă la această oră azilul funcționează clandestin.

Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană jpg
Scandal la porțile unui azil din Râmnicu Vâlcea Casanova Sursă Adrian Pană

Practic, a fost sistată decizia de intervenție luată la nivelul grupului operativ constituit în subordinea prefectului, până la primirea ordinului de evacuare: „Deocamdată, nu putem face nimic. Aseară s-a mers la azil în ideea de a reloca beneficiarii, dar ne-am lovit de refuz și atunci este nevoie de această decizie. Dacă va fi cazul, abia după primirea deciziei se va putea interveni în forță”.

Precedentul... și posibilitatea unui dosar penal pentru răpire și sechestrare

Casanova a fost transformat în centru privat de îngrijire a persoanelor vârstnice în primăvara anului 2013 (2012), în clădirile unei foste pensiuni (de la care i-a rămas denumirea).

Un episod similar s-a consumat în urmă cu aproximativ opt ani, la același azil, închis tot din cauza neregulilor. Ulterior, s-a aflat că beneficiarii au fost mutați când s-a aflat despre controlul de verificare.

Dacă situația se va repeta ca în trecut, proprietarul riscă de această dată dosar penal, după cum am aflat tot pe surse: „Va fi acuzat de răpire, sechestrare, pentru că Prefectura a luat legătura cu toți aparținătorii bătrânilor de la azil. Au fost anunțați, s-a întocmit un proces verbal. În nici unul dintre cele 39 de cazuri nu s-a specificat că cineva dorește să-și ia beneficiarul acasă”.   

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite