Moment decisiv pentru doctorul Constantin Ploscaru: chirurgul riscă să fie concediat  peste câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Ploscaru. Foto Facebook
Constantin Ploscaru. Foto Facebook

Chirurgul vâlcean care a atacat cu un bisturiu un alt medic ar putea rămâne fără loc de muncă. Soarta medicului Constantin Ploscaru depinde acum de decizia magistraţilor Curţii de Apel Piteşti.

Potrivit Codului Muncii, Capitolul V-încetarea contractului individual de muncă, contractul de muncă încetează de drept în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedura penală. Chirurgul vâlcean Constantin Ploscaru se află în momentul de faţă  sub incidenţa aceste prevederi legale, Tribunalul Vâlcea dispunând miercuri, 10 ianuarie 2016, prelungirea măsurii preventive de arest la domiciliu cu alte 30 de zile. Dacă magistraţii din Piteşti  vor menţine decizia Tribunalului Vâlcea, Constantin Ploscaru va rămâne fără locul de muncă în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea, unitate în cadrul căreia a început să lucreze în 1978. Există însă şi posibilitatea ca judecătorii să admită contestaţia doctorului şi să-l plaseze sub control judiciar, situaţia în care Constantin Ploscaru s-ar putea întoarce în sala de operaţie.

Constantin Ploscaru, dat în judecată de Emil Bărbulescu

Conform prevederilor legale, SJU Râmnicu Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul intentat de medicul Emil Bărbulescu, la începutul lunii februarie, împotriva chirurgului Constantin Ploscaru. În urma conflictului spontan din 16 ianuarie 2016, când chirurgii Emil Bărbulescu şi Constantin Ploscaru s-au luat la bătaie în holul blocului operator al SJU Râmnicu Vâlcea,  cel din urmă lovindu-şi colegul cu bisturiul în zona gâtului, la nivelul spitalul a fost dispusă o anchetă internă, dar cercetările bat  pasul pe loc: 

„Ancheta internă nu s-a finalizat pentru că domnul doctor Ploscaru nu a putut fi audiat până acum, acesta aflându-se în arest la domiciliu, dar, din câte am înţeles, i s-a cerut să răspundă în scris la nişte întrebări. Există un proces, domnul doctor Bărbulescu l-a dat în judecată pe doctorul Ploscaru, nu spitalul. Conform procedurilor, spitalul este obligat să se constituie parte civilă în acest proces”,  explică medicul Dan Ponoran, managerul SJU Râmnicu Vâlcea. 

Colegiului Medicilor nu i-a audiat pe cei doi chirurgi 

Şi ancheta Colegiului Medicilor bate pasul pe loc, membrii Comisiei de Disciplină neavând posibilitatea să discute până în acest moment cu vreunul dintre chirurgii implicaţi în conflictul violent.  Emil Bărbulescu ar putea fi audiat peste două săptămâni, în timp ce chirurgul Constantin Ploscaru va avea posibilitatea să explice cum au stat lucrurile, din punctul său de vedere, abia după ce va fi trimis în judecată. Până acum, comisia care anchetează cazul a avut acces doar la foaia de observaţie a pacientului aflat pe masa de operaţie în timpul izbucnirii conflictului spontan între cei doi medici, precum şi la raportul medico-legal , document în care sunt descrise leziunile suferite de chirurgul Emil Bărbulescu. 

Constantin Ploscaru riscă suspendarea dreptului de a profesa

Dacă decizia Curţii de Apel Piteşti îi va fi favorabilă, medicul vâlcean Constantin Ploscaru riscă de asemenea să rămână fără loc de muncă, dar ca urmare a deciziei Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Vâlcea. Constantin Ploscaru riscă excluderea din lumea medicală ori suspendare dreptului de a profesa pentru o perioadă de timp. Până acum, cu excluderea au fost sancţionaţi doar trei medici români, printre care şi doctorul Naum Ciomu, aşa că, cel mai probabil,cunoscutul medic vâlcean s-ar putea alege cu o suspendare. De altfel, chirurgul vâlcean nu va fi la prima sancţiune de acest gen, acestuia fiindu-i suspendat ( n.r. -pentru şase luni ) drepul de a profesa şi în urmă cu  mai bine de un deceniu, după ce rudele unui tânăr pe care medicul a refuzat să-l trateze l-au acuzat de malpraxis. 

Chirurgul vâlcean Constantin Ploscaru îndeplineşte însă condiţiile pentru a se pensiona, deşi are doar 64 de ani. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite