FOTO Comuna Vaideeni, în circuitul turistic. Iubitorii muntelui, aşteptaţi să exploreze o zonă de o frumuseţe sălbatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cheile Cerna-Sohodor. Foto Denisa Pirnea
Cheile Cerna-Sohodor. Foto Denisa Pirnea

Comuna Vaideeni intra în circuitul turistic datorită unei zone aproape sălbatice, puţin bătută chiar şi de iubitorii  muntelui: Cheile Cerna-Sohodor. Un pas în acest sens a fost făcut zilele trecute, odată cu inaugurarea primului traseu de alpinism şi escaladă din zonă.

Primul traseu de alpinism şi escaladă din zona Cheilor Cerna-Sohodor, din Vaideeni, are o înălţime de peste 80 de metri şi gradul patru de dificultate, în condiţiile în care cele mai dificile trasee din România ajung până la gradul şase de dificultate. Traseul poartă numele de Salvamont 1 şi a fost asigurat deja de membrii Serviciului Salvamont Vâlcea. Iubitorii de drumeţii care nu au făcut până acum căţărări îşi pot petrece timpul pe Valea Cernei, o zonă sălbatică care se întinde de-o parte şi de alta a pârâului cu acelaşi nume. Pe lângă peisajele spectaculoase, turiştii vor avea ocazia să exploreze şi galeriile săpate de apă în stâncile care străjuie Valea Cernei. 

“Intenţionăm să mai deschidem şi alte trasee de alpinism şi escaladă în Vaideeni, o zonă foarte puţin cunoscută, dar cu un mare potenţial turistic, cu foarte multe grote şi peşteri. După ce vom termina cartarea, peşterile vor putea fi incluse în circuitul turistic. Unele dintre ele sunt de-a dreptul spectaculoase, cu o lungime de aproximativ trei kilometri”, declară Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont Vâlcea. 

Cea mai cunoscută zonă de escaladă din judeţul Vâlcea este în prezent cea amenajată în Cheile Cheii din Parcul Buila Vânturariţa. Trasee de escaladă cu o dificultate redusă au fost deschise şi în Cheile Bistriţei, în Costeşti, şi în Cheile Olăneştiului. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite