Fost poliţist la Rutieră, care-şi însuşea banii din amenzile date, trimis în judecată pentru înşelăciune, fals, abuz în serviciu şi delapidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de la Anticorupţie au finalizat cercetările într-un dosar care-l vizează pe un fost coleg de la Rutieră. În urma probelor strânse, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea l-a trimis în judecată pe fostul agent de poliţie pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, participaţie improprie la abuz în serviciu, delapidare şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Fostul lucrător în cadrul Poliţiei, Băile Olăneşti, S.V.O., a fost trimis în judecată în stare de libertate.

Totul a ieşit la iveală după ce în vara anului 2015, agent de poliţie la vremea respectivă fiind a pretins şi primit 1000 lei de la o persoană din Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea. Banii au fost daţi pentru a se achita o amendă contravenţională aplicată de alţi poliţişti. Numai că suma respectivă a fost folosită în interes personal de agentul în cauză. 

Dar, ca să nu iasă la iveală înşelăciunea, ex-poliţistul a eliberat o chitanţă falsă: „a întocmit în fals o chitanţă prin care atesta în mod nereal plata respectivei amenzi, chitanţă pe care a remis-o rudelor contravenientului şi care a fost depusă la Primăria oraşului Băile Olăneşti”, după cum se arată în rechizitoriu.

Neştiind că este un fals, funcţionarii de la Primăria Olăneşti Băi nu au mai întreprins demersurile de executare silită a sumei de 1000 lei, reprezentând valoarea amenzii contravenţionale. Aşa că instituţia s-a ales cu acest prejudiciu.

Când s-au extins cercetările, poliţiştii de la Anticorupţie au aflat că ilegalitatea menţionată nu a fost singulară. În perioada ianuarie 2015 - septembrie 2016, în calitate de agent de poliţie rutieră, S.V.O. nu a întreprins demersurile aferente transmiterii în debit pentru executarea silită a 29 de procese verbale de sancţiune contravenţională. 

Actele au fost întocmite personal şi pentru acestea nu a primit dovada plăţii amenzii. În acest mod, a produs un prejudiciu total de 14.382,50 lei bugetelor localităţilor de domiciliu ale contravenienţilor.

Mai mult, în aceeaşi perioadă, S.V.O. a încasat pe loc contravaloarea minimului amenzilor contravenţionale aplicate prin alte 122 de procese verbale de constatare a contravenţiilor pe care le-a întocmit în calitate de agent de poliţie rutieră. 

Iar sumele respective nu le-a predat, conform prevederilor legale, ci şi le-a însuşit în interes personal, modalitate în care a fost creat un prejudiciu de 22.298,75 lei.

Pentru administrarea probatoriului, la data de 18.11.2016, poliţişti din cadrul S.J.A. Vâlcea, cu sprijinul celor din cadrul D.G.A. – Structura centrală, au efectuat cinci percheziţii domiciliare în Vâlcea. 

Aşa s-au descoperit la domiciliul inculpatului patru cartuşe cu glonţ, care aveau aceleaşi caracteristici ca şi cele folosite pentru arma din dotare şi care erau deţinute în mod ilegal. 

La finalizarea activităţilor procedurale desfăşurate la data de  18.11.2016, procurorul a dispus faţă de S.O.V. măsura controlului judiciar, care a fost prelungită până la data de 16.05.2017.

Pe parcursul cercetărilor, persoanele vătămate s-au constituit parte civilă în cauză, iar procurorul a dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului în vederea recuperării prejudiciului.

Dosarul penal a fost înregistrat ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor din cadrul S.J.A. Vâlcea, iar în cadrul anchetei aceştia au desfăşurat numeroase activităţi procedurale în conformitate cu ordonanţele de delegare emise de procuror.

În administrarea probatoriului s-a colaborat cu poliţiştii din cadrul Biroului Control Intern din I.P.J. Vâlcea, iar cu ocazia realizării percheziţiilor domiciliare s-a beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite