Disponibilizări la firma din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. Regia de Drumuri concediază zeci de salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regia de Drumuri şi Poduri Vâlcea are de recuperat peste 7 milioane lei pentru lucrări de asfaltare executate în judeţ.  Foto Adevărul. Arhivă
Regia de Drumuri şi Poduri Vâlcea are de recuperat peste 7 milioane lei pentru lucrări de asfaltare executate în judeţ.  Foto Adevărul. Arhivă

Angajaţii Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Vâlcea vor primi preavizele în preajma sărbătorilor de Crăciun sau, cel mai târziu, la începutul anului viitor. Deocamdată se discută despre concedierea a 60 de persoane, dar numărul disponibilizaţilor ar putea fi mult mai mare.

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea motivează că aceste concedieri sunt urmare a lucrărilor foarte puţine pe care le-a contractat Regia de Drumuri în 2013.

„Anul acesta, RAJDP n-a avut lucrări pentru că, la primării, au fost bani puţini pentru investiţii. Noi ne-am plătit toate datoriile către Regie dar, pentru că nu s-au mai licitat alte lucrări, s-a ajuns aici. Am discutat în Consiliul de Administraţie să facem reducerea de personal în condiţiile legii. Vor fi concediate persoane care vor să plece cu salarii compensatorii şi cele aflate în pragul pensionării, în jur de 50 ori 60 de angajaţi. La anul, dacă vom avea lucrări, poate pică treaba asta”, declară Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Pentru a beneficia de prevederile O.U.G 36/2013 privind măsurile de protecţie socială acordate angajaţilor afectaţi de concedierile colective, CJ  trebuie să obţină avize de la mai multe ministere, inclusiv Ministerul Muncii. Doar astfel salariaţii concediaţi vor avea dreptul la 6,12 sau 24 de salarii medii pe economie, în funcţie de vechime. 

Sindicatele se opun disponibilizărilor

Preşedintele CNSRL Frăţia, filiala Vâlcea, spune că trebuie să se găsească soluţii pentru a se renunţa la aceste concedieri. Ideea disponibilizărilor e agreată doar în măsura în care vor pleca acasă persoane dintre cele care lucrează la birou.

“Ştiu că, în acest moment, fac tot posibilul să dăm salariile întregi şi tichetele de masă. Este prima oară în 2013 când oamenii îşi primesc salariul întreg. Până acum, angajaţii au primit doar 85 % din salariu. Eu spun că, dacă trebuie să plece cineva, atunci trebuie să plece cei cu salarii mari, cei care plimbă hârtia dintr-un birou în altul ”, susţine Constantin Pârvu, liderul CNSRL Frăţia, filiala Vâlcea.

În acest an, RAJDP are o cifră de afaceri de doar 20 milioane de lei, faţă de 40 de milioane de lei cât se estima la începutul lui 2013.

Regia a ajuns în această situaţie şi din cauza rău-platnicilor, este vorba despre mai multe primării din judeţ, dar şi de instituţia în subordinea căreia funcţionează.

Societatea are de încasat cei mai mulţi bani, respectiv 4 milioane de lei, de la CJ pentru lucrări executate anul trecut şi în 2013. 

De asemenea, RAJDP mai are de recuperat 3 milioane lei de la primării din Vâlcea pentru lucrări executate pe H.G 577.

Se anunţă concedieri şi în sectorul privat 

După ce combinatul Oltchim a concediat în acest vară 1000 de salariaţi, o altă societate mare din Vâlcea a notificat că va trece la disponibilizări colective. 

„Abia am primit notificarea şi trebuie să studiem în ce măsură se respectă legislaţia în vigoare. Până la data de 14 octombrie vom stabili dacă vom relua sau nu protestele. Cred că măsura e o batjocură la adresa angajaţilor”, a declarat sindicalistul Adrian Mujoiu pentru Adevărul.ro.

Reprezentanţii grupului polonez Cieh Chemical disponibilizează 50 de angajaţi din judeţul Vâlcea după ce, în luna septembrie, alţi 20 de angajaţi au fost daţi afară. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite