Poliţia Română, somată să-şi ridice mercurul „uitat“ de 20 de ani la Rafinăria Steaua Română din Câmpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Prahova a fost anunţată că trebuie să ridice o cantitate de 20 de kilograme de mercur lăsat în custodia rafinăriei Steaua Română din Câmpina. Mercurul provine din confiscări în dosare vechi, din perioada 1997-2001, şi a fost păstrat la rafinărie întrucât Poliţia nu deţine un depozit autorizat pentru deţinerea unor substanţe periculoase.

Informaţia a devenit publică după ce marţi, 3 octombrie, la sediul rafinăriei Steaua Română din Câmpina pompierii de la ISU Prahova au fost solicitaţi să intervină de urgenţă pentru că în depozitul unde erau păstrate substanţele periculoase au fost observate pe jos urme de mercur.

Conform unui comunicat remis presei de reprezentanţii rafinăriei Steaua Română din Câmpina, “(…) societatea a înştiinţat în ziua de 28.09.2017 Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Poliţia Municipală Câmpina, care au lăsat în custodia Rafinăriei o cantitate de 20,683 KG mercur în anii 1997-2001, că nu mai are posibilitatea de a garanta condiţiile necesare păstrării în siguranţă a acestuia. Mercurul fusese confiscat de poliţie, în cauze ce nu au nici o legătură cu activitatea rafinăriei şi lăsate în custodie în baza unor procese verbale”, se arată în documentul citat.

În urma înştiinţării, la sediul rafinăriei din Câmpina s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai IJP Prahova, ocazie cu care s-a constatat că unul dintre recipientele în care era depozitat mercurul prezintă o fisură pe unde se prelingea mercurul.

Conform ISU Prahova, din recipientul respectiv s-a scurs o cantitate de aproximativ 0,5 litri de mercur, însă reprezentanţii rafinăriei infirmă această informaţie.

“Cu această ocazie s-a constatat că mercurul lăsat în custodie era păstrat într-un depozit special amenajat, la un loc cu cel deţinut de Rafinărie, rezultat din activitatea acesteia. Dintr-un recipient (ambalaj) metalic, aparţinând Rafinăriei, s-au scurs mai multe particule (picături) cu aspect metalic, de culoare gri. În niciun caz nu poate fi vorba de o cantitate de 0.5 litri, aşa cum a anunţat mass-media” se arată în comunicatul citat.

Pentru că reprezentanţii Poliţiei Prahova nu erau abilitaţi să strângă singuri mercurul, a fost solicitat ajutorul ISU Prahova, dar şi aceştia şi-au declinat competenţa către o societate specializată în acest sens.

Biroul de Presă al IJP Prahova a confirmat pentru “Adevărul” că mercurul aflat în custodia rafinăriei din Câmpina provine din confiscări ale poliţei în dosare vechi, din perioada anilor '90. Pentru că Poliţia nu are un depozit autorizat în care să fie păstrate substanţe periculoase s-a apelat la ajutorul rafinăriei.

Conform comunicatului de presă remis de Rafinăria Steaua Română, societatea se află în insolvenţă motiv pentru care intenţionează reducerea tuturor costurilor, în special cele care exced obiectul de activitate. Ca atare, Poliţia trebuie să găsească un alt depozit autorizat unde să păstreze mercurul şi alte substanţe periculoase.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite