Legături bolnăvicioase în Prahova: Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei judeţene, informator pentru Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Dosaru (centru) a fost arestat preventiv timp de câteva luni, în 2016 FOTO Adevărul Ploieşti
Viorel Dosaru (centru) a fost arestat preventiv timp de câteva luni, în 2016 FOTO Adevărul Ploieşti

În martie 2016, procurorii DNA Ploieşti îl acuzau pe Viorel Dosaru, fost secretar de stat în cadrul MAI şi fost şef al IJP Prahova, de câteva fapte penale extrem de grave, care i-au adus, până în luna iulie, şi arestul preventiv.

Infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi favorizarea făptuitorului fuseseră comise în timp de Viorel Dosaru era şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.

Acuzaţiile l-au vizat atât pe Dosaru, cât şi pe mai mulţi poliţişti şi procurori importanţi din Prahova, toţi fiind anchetaţi în unul din dosarele deschise pe numele omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Cu toţii sunt suspectaţi că ar fi ajutat mai multe persoane cercetate, precum şi pe Sebastian Ghiţă pentru a obţine date din dosare penale şi referitoare la demersurile făcute de anchetatori.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

În calitatea sa de şef al Poliţiei Prahova, Viorel Dosaru l-a ajutat pe Sebastian Ghiţă să scape şi de un dosar penal, după ce deputatul a fost prins pe DN 1, conducând cu viteză peste limita legală şi fără permis de conducere, pe care îl avea suspendat.

În schimbul informaţiilor, respectivele persoane, inclusiv Dosaru, au fost menţinute în funcţii sau avansate, deputatul „folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice“. Dosarul se judecă la Curtea Supremă.

Viorel Dosaru a fost şef al Poliţiei Prahova în perioada iulie 2012 – februarie 2016. A fost scurt timp subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, iar în martie 2016, în preajma izbucnirii scandalului, şi-a înaintat cererea de pensionare. Dosaru a fost arestat preventiv în perioada martie - iulie 2016, iar acum este sub control judiciar.

Mai puteţi citi

„Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite