Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova, un ofiţer şi doi procurori au fost arestaţi preventiv în dosarul deschis pe numele lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Dosaru, fostul şef al IPJ Prahova FOTO Adevărul
Viorel Dosaru, fostul şef al IPJ Prahova FOTO Adevărul

Viorel Dosaru, fostul şef al IPJ Prahova, ofiţerul de poliţie Constantin Ispas, fostul şef al DGA şi procurorii Liviu Tudose, procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti şi Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al PCA Ploieşti, au fost arestaţi preventiv de magistraţii ÎCCJ în dosarul deschis pe numele deputatului Sebastian Ghiţă

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis vineri arestarea preventivă a patru persoane, ofiţeri de Poliţie şi procurori din Prahova, care au legătură cu dosarul deschis miercuri pe numele deputatului Sebastian Ghiţă.

Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă, Constantin Ispas şi Viorel Dosaru au fost audiaţi miercuri la DNA Ploieşti, iar seara au fost aduşi cu mandat la sediul instituţiei, unde au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Tot miercuri, procurorii DNA Ploieşti au declanşat procedura de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă.

Omul de afaceri este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Cei patru poliţişti şi procurori, dar şi alte persoane sunt cercetate în „dosarul Papici“, redeschis în februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, în care politicieni, procurori şi poliţişti din Prahova sunt suspectaţi că ar fi ajutat mai multe persoane să obţină date din dosare penale şi referitoare la demersurile făcute de anchetatori. Dosarul a fost deschis în 2013, o dată cu declanşarea unei anchete care viza o evaziune fiscală de 35 milioane de euro de gruparea Alexe-Păvăleanu, însă a fost clasat în 2014 de procurorul Lucian Papici. 

Acuzaţiile aduse şefilor de Poliţie şi Parchet

Concret, cei patru ar fi protejat, prin scurgerea unor informaţii confidenţiale din dosare, atât gruparea Alexe-Păvăleanu, cât şi pe deputatul Sebastian Ghiţă.ƒ „Scopul respectiv era urmărit atât de inculpaţii din dosarul menţionat, cât şi de deputat, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi firme cercetate în cauză“, se arată în referatul procurorilor. 

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală. 

Viorel Dosaru l-a ajutat pe Sebastian Ghiţă să scape şi de un dosar penal, după ce deputatul a fost prins pe DN 1, conducând cu viteză peste limita legală şi fără permis de conducere, pe care îl avea suspendat. 

În schimbul informaţiilor, respectivele persoane au fost menţinute în funcţii sau avansate, deputatul „folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice“. 

Potrivit procurorilor DNA, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (în prezent adjunct al PCA Ploieşti), este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită. 

Imagine indisponibilă

Liviu Tudose FOTO Adevărul

Aurelian Mihăilă, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, este suspectat de săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (două infracţiuni) şi cercetare abuzivă.

De asemenea, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi fostul şef al DGA Prahova (anchetat şi într-un alt dosar de corupţie), este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

Imagine indisponibilă

Constantin Ispas FOTO Adevărul

Viorel Dosaru, fost subsecretar de stat în cadrul MAI, la data faptelor şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului. 

Săptămânile trecute, la sediul DNA Ploieşti au fost audiaţi şi Nicolae Zecheru, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IJP Prahova, Gheorghe Parepa, director adjunct în cadrul Direcţiei Ordine Publică a IGPR, Gelu Cristian Manea - şeful Poliţiei Ploieşti. 

Pe aceeşi temă

Doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti şi foştii şefi ai IPJ Prahova şi DGA Prahova, reţinuti de DNA

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite