Casa Regală a României şi meniul de la marile recepţii. Un bucătar strecura muzicuţe în budincă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Peleş
Castelul Peleş

Marile recepţii oferite de Casa Regală a României au însemnat dintotdeauna o adevărată provocare pentru bucătari, care erau nevoiţi să se ridice la pretenţiile invitaţilor de onoare care soseau la Peleş.

În memoriile sale, Regina Maria a României povesteşte cu sinceritate despre dificultăţile cu care s-a confruntat de-a lungul timpului atunci când era nevoită să organizeze, în calitate de stăpână a casei, mesele festive.

Atunci când venea vorba despre pregătirea bucatelor alese pentru dejunurile sau cinele oficiale, găsirea unui bucătar priceput şi cinstit era aproape o misiune imposibilă, mărturiseşte Regina Maria în ”Povestea vieţii mele”. Un preparat anume, considerat banal pentru membrii Casei Regale, era aproape imposibil de pregătit în mod corect de către personalul din bucătărie.

Pentru pregătirea unui ”adevărat Cordon Bleu”, regina Maria i-a solicitat tatălui ei, Albert de Saxa-Cobourg, ducele de Edinburgh, să vină cu bucătarul personal din Germania pentru a supraveghea meniul unui mare dejun pe care familia Regală l-a dat la Cotroceni.

”...în casa noastră de curând întemeiată erau întotdeauna neînţelegeri cu bucătarii. Parcă era un făcut, nu împlineau niciodată anul la noi. (...) Generalul Robescu, şeful Casei noastre, de altfel un om foarte plăcut, nu era nicidecum în stare să descurce greutăţile pricinuite de meşterii culinari. Ajunsesem de pomină în familie pentru că nu-i puteam ţine mai multă vreme”, scrie regina Maria în jurnalul său.

Pariuri pentru bucătari

Necazurile pricinuite de organizarea marilor petreceri şi de bucătarii nepricepuţi au fost dintre cele mai serioase. Se făceau chiar pariuri, atunci când un nou bucătar era adus la Bucureşti sau la Sinaia, iar miza era ca acesta să reziste măcar până la Anul Nou.

regina maria a româniei

Regina Maria a României

”Într-un rând pusesem rămăşag că, de izbuteam să ţin bucătarul până la Anul Nou, mama îmi va da o acuarelă italienească a ei pe care o doream de mult. Îmi câştigai acuarela, dar n-aş putea să jur că bucătarul a stat la noi după 1 ianuarie”, mai scrie regina în ”Cartea vieţii mele”.

În prima parte a vieţii sale la Sinaia, în calitate de principesă de Coroană a României, viitoarea regină povesteşte cu umor că pe la bucătăriile palatelor s-au perindat bucătari din toate ţările, cei mai mulţi incapabil să organizeze o masă sau să prepare mult doritul Cordon Bleu.

”Bucătari de toate soiurile şi de toate neamurile se perindară neîncetat în primii ani: un rus care voia să se îmbogăţească prea repede, un francez care se credea poet ascundea muzicuţe în budinci (...), un polonez bolnav de degerături la degete şi un ceh care nu se împăca cu nevastă-sa...”, mărturiseşte Regina Maria în memoriile sale.

Totuşi, după îndelungi căutări, Casa Regală a reuşit să găsească bucătarul mult dorit, care a şi rămas în slujba Reginei mai bine de 30 de ani.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite