A fost dezgropat „câmpul morților” din Prahova. Arheologii au scos la iveală morminte din epoca bronzului

0
Publicat:

O echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a făcut o descoperire remarcabilă în localitatea Păulești, din Prahova, scoțând la lumină morminte datând din epoca bronzului.

Câmpul morții din Păulești, dezgropat de arheologi. FOTO Muzeul de Istorie si Arheologie Ploiești
Câmpul morții din Păulești, dezgropat de arheologi. FOTO Muzeul de Istorie si Arheologie Ploiești

Săpăturile arheologice preventive desfășurate între aprilie și mai 2024 au scos la iveală trei tumuli (movile funerare), în care au fost identificate patru morminte vechi de aproape cinci milenii.

Câmp al morților din preistorie

Peste 350 de movile din pământ (denumite de către cercetători tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane aflate la începutul epocii bronzului. Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din acea perioadă. În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare, dar și pentru amenajarea unor centrale solare. În aceste situații arheologii intervin pentru a salva patrimoniul arheologic și cultural reprezentat de aceste monumente care sunt expuse distrugerilor”, au precizat arhologii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Aceste monumente funerare din pământ erau utilizate pentru îngroparea celor decedați, respectând un ritual specific acelei perioade. În secolele recente, câmpiile au fost folosite pentru agricultură și, mai recent, devin terenuri pentru investiții industriale, imobiliare sau pentru centrale solare.

În acest context, arheologii intervin pentru a proteja și salva patrimoniul arheologic și cultural amenințat de dezvoltările moderne.

Echipa de arheologi condusă de Alin Frînculeasa, alături de Octav Negrea, Claudia Dumitrescu și Eduard Ghinea, a efectuat săpături în trei tumuli cu înălțimi cuprinse între 0,6 și 1 metru și diametre între 25 și 35 de metri. În aceste movile au fost descoperite patru morminte.

Au fost cercetați trei tumului construiți din pământ, care au avut înălțimea cuprinsă între 0,6 – 1 m și diametrele de 25 - 35 m. Au fost descoperite patru morminte, unul în prima movilă, două în cea de-a doua, ultimul în tumulul numărul trei. În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 m, în unul din morminte atribuit unui copil au fost descoperite două inele de buclă, realizate din argint, și doi bulgări de ocru, dintre care unul de culoare mov, iar celălalt roșu”, adaugă arheologii.

În celălalt mormânt a fost descoperit un individ adult așezat lateral, o poziție de înmormântare a corpului mai puțin specifică în cazul tumulilor cercetați în zonă.

În movila 3 a fost cercetat un mormânt de adult, individul având o constituție fizică masivă, așezat în poziție specifică, care avea depus în apropierea umărului stâng un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală care simboliza în epoca respectivă putere și vitalitate. Cercetările de la Păulești vin să completeze informațiile legate de populațiile și comunitățile umane care au locuit și trăit în această zonă în preistorie”, au mai spus specialiștii prahoveni.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite