Zăpadă de aproape 140 de centimetri la Cota 2000 Transfăgărăşan VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: captură video Salvamont Argeş
Foto: captură video Salvamont Argeş

E ger şi viscol pe Transfăgărăşan. La refugiul Salvamont Argeş de la Cota 2000, stratul de zăpadă măsoară aproape 140 de centimetri. Riscul de avalanşă este de gradul 2.

Salvamont Argeş aminteşte turiştilor care îşi petrec weekendul în Munţii Făgăraş că traseele turistice montane sunt închise, abordarea fiind alpină. 

„Zăpada este foarte îngheţată, astfel că, cei care vor face totuşi ture alpine, trebuie să ţină cont de necesitatea echipamentului complet pentru iarnă. Echipament care include colţari, nu celebrele "gheruţe" care au făcut deja victime!

Stratul de zăpadă măsoară 139 cm şi sunt minus 10 grade. Vântul suflă cu 100 km/h", precizează, sâmbătă, 15 ianuarie, salvamontistul Cristian Toma.

15 ianuarie, Cota 2000 - Transfăgărăşan

Riscul de avalanşă nu trebuie ignorat

Riscul de avalanşă este de gradul 2, ceea ce, atrag atenţia salvatorii montani, nu înseamnă absenţa riscului, dovadă recenta avalanşă de placă de sub Acele Cleopatrei, în care au supravieţuit ambele victime, din fericire, una dintre ele cu fracturi de membre inferioare, din păcate. 

"Riscul din buletinele nivo este unul generalizat, pe masiv. Punctual, în zone cu acumulări, plăci de vânt, pe vâlcele din direcţia opusă vântului dominant sau unde sunt cornişe, riscul poate fi mult mai mare.

Drum bun, în siguranţă!", atrage atenţia Salvamont Argeş

Potrivit Dispeceratului Naţional Salvamont, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional s-au primit 58 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor.

În timpul acestor intervenţii au fost salvate 66 de persoane, dintre acestea 29 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital. Pentru un caz s-a solicitat elicopterul şi un caz a fost predat la IML.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Şase elevi de la un liceu din Argeş, prinşi bând ţuică în timpul orelor. Unul dintre ei a ajuns în spital 

O femeie şi o fetiţă de 10 ani, grav rănite după ce o maşină a intrat pe contrasens pe un drum naţional VIDEO

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite