Soluţii inedite de îndepărtare a petelor dificile de pe haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Click.ro
FOTO: Click.ro

Petele de pe haine, fie că e vorba de cele de pix, vin roşu sau grăsime, reprezintă de multe ori o mare bătaie de cap. Există însă soluţii inedite şi simple de îndepărtare a petelor dificile de pe haine. Vi le prezentăm în cele ce urmează.

Dacă aţi pătat o haină cu unt, atunci trebuie să curăţaţi repede locul cu apă caldă şi săpun. Apoi puneţi fierul de călcat încălzit pe pată, dar numai după ce aţi pus o foaie subţire de hârtie pe ţesătură. Iar dacă piesa este din mătase, atunci trebuie să o pudraţi rapid cu talc, pentru a absoarbe grăsimea, după care spălaţi haina cu apă şi săpun.

Petele de ulei de pe haine se pot îndepărta prin frecare cu un şerveţel înmuiat în alcool sau acetonă, dar trebuie să fii atentă la hainelor colorate, căci există riscul decolorării. În cazul ţesăturilor de mătase, petele de grăsime pot fi uşor îndepărtate prin înmuierea materialului într-o soluţie în care ai dizolvat multă sare şi amoniac.

Dacă aveţi pe haine pete de vin roşu, atunci turnaţi peste acestea orice fel de alcool incolor (vodkă, ţuică sau alcool pur). Apoi puneţi haina la înmuiat în apă călduţă cu detergent, pentru 30 de minute maximum.

Petele de cafea se pot curăţa cu apă minerală

Iată o soluţie la îndemână pentru a curăţa o pată de cafea de pe haine. Încercaţi să ştergeţi pata cu o cârpă îmbibată în apă minerală, după care lăsaţi materialul aproximativ o oră în apă cu foarte multă sare. Apoi spălaţi şi clătiţi bine haina.

Petele de transpiraţie de pe haine se pot scoate uşor cu o soluţie formată din apă şi oţet. Turnaţi această compoziţie peste pată şi lăsaţi-o maximum un sfert de oră, după care spălaţi haina cu apă caldă şi detergent.

În cazul petelor de ruj, trebuie să tamponaţi uşor aceste pete, fără a freca, cu un disc de vată înmuiat în alcool. Imediat după aceasta, spălaţi piesa vestimentară cu apă caldă şi detergent. Iar dacă rujul este foarte rezistent, încercaţi să îndepărtaţi pata cu ajutorul fixativului de păr. După ce aţi aplicat fixativul, puneţi haina la înmuiat în apă caldă şi detergent, timp de cel mult 10 minute.

În cazul petelor de cerneală sau pix, dacă acestea sunt proaspete le puteţi îndepărta uşor prin frecare cu lapte. Ţineţi porţiunea pătată în lapte fierbinte sau aplicaţi pe pată câteva picături de lapte fierbinte.

O metodă rapidă şi foarte eficientă pentru a scăpa de urmele de gumă de mestecat este cea de a îngheţa pata. Aplicaţi un cub de gheaţă chiar pe zona cu gumă. După ce se solidifică, dezlipiţ-o cu ajutorul unui cuţit. Dacă au mai rămas urme, clătiţi bine cu oţet.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite