Român, pe cel mai înalt vârf din Antarctica. Alpinistul Teofil Vlad: „Am avut și temperaturi de -50 grade Celsius“ EXCLUSIV

0
Publicat:

Teofil Vlad, unul dintre cei mai experimentați și apreciați alpiniști din România, a ajuns în această săptămână pe cel mai înalt vârf din Antarctica. Ascensiunea a fost una dificilă și a durat 11 zile.

Ascensiunea lui Teofil Vlad a durat 11 zile FOTO arhiva personală
Ascensiunea lui Teofil Vlad a durat 11 zile FOTO arhiva personală

Originar din Pitești, Teofil Vlad și-a împlinit astfel un vis pe care îl avea încă din copilărie, acela de a urca pe masivul Vinson, cel mai înalt munte din Antarctica, cu o înălțime de 4.892 metri. Dorința de a urca pe Vinson după ce Teofil Vlad a citit când era copil despre tragica epopee a lui Scott spre Polul Sud.

„Ascensiunea pe Vinson a fost dificilă din cauza condițiilor climatice - temperaturi extrem de scăzute, chiar și de -50 de grade Celsius, necesitatea de a încerca să te deplasezi doar când nu este umbră (noapte nu este în acest sezon, dar la umbră e mult mai frig), probleme de somn în condițiile în care practic este lumină non-stop, incertitudinea zborurilor care depind de starea vremii. Accesul pe continent se face cu un avion Boeing 757 ce zboară din Punta Arenas (Chile) și, mai departe, accesul în tabăra de bază se face cu un bimotor. Deplasarea a durat aproape trei săptămâni, iar ascensiunea efectivă - 11 zile”, a declarat pentru ”Adevărul” alpinistul Teofil Vlad.

A ajuns și pe Everest

Masivul Vinson, cu altitudinea de 4.892 metri, este cel mai înalt munte din Antarctica, făcând parte din grupul numit „Cele șapte vârfuri”, grup ce este format din cei mai înalți munți de pe fiecare continent.

Muntele a fost denumit după senatorul american Carl Vinson (1883-1981), deoarece acesta a sprijinit cercetările de pe Antarctica. Muntele a fost descoperit în anul 1957, grație unui zbor al unui avion militar american efectuat deasupra masivului Sentinel Range.

Prima escaladare a masivului Vinson a fost făcută pe 17 decembrie 1966 de către o expediție a clubului alpin american, finanțat de National Geographic Society și sprijinit de Marina SUA.

Teofil Vlad are o vastă experiență ca alpinist FOTO arhiva personală
Teofil Vlad are o vastă experiență ca alpinist FOTO arhiva personală

Cu o experiență impresionantă de aproape 19 ani, Teofil Vlad este alpinist profesionist, ghid şi salvator montan. Printre reușitele sale de-a lungul anilor se numără ascensiunile pe vârfurile Everest (în mai 2019), Pumori, Khan Tengri, Nanga Parbat sau Gashebrum 2 din masivul Himalaya.

În 2018, Teofil Vlad (Argeş), Zsolt Torok (Arad) şi Romeo Popa (Prahova), au reuşit să escaladeze vârful Pumori (7160 metri), unul dintre cele mai dificile din Himalaya, supranumit Fiica Everestului. Cei trei au mers în premieră mondială pe un nou traseu. Expediţia a fost realizată în toamna lui 2018 şi a durat peste o lună.

Până atunci mai fuseseră două tentative de escaladare a acestui vârf foarte dificil de către români, însă niciuna nu fusese dusă la bun sfârşit.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite