Trei români au escaladat în premieră mondială pe un traseu nou unul dintre cele mai dificile vârfuri din Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expediţia a durat mai bine de o lună FOTO: pagina personală Teo Vlad
Expediţia a durat mai bine de o lună FOTO: pagina personală Teo Vlad

Trei experiemnaţi alpinişti români, Teofil Vlad (Argeş), Zsolt Torok (Arad) şi Romeo Popa (Prahova), au reuşit să escaladeze vârful Pumori (7160 metri), unul dintre cele mai dificile din Himalaya, supranumit ”Fiica Everestului”. Cei trei au mers în premieră mondială pe un nou traseu. Expediţia a început pe 19 septembrie şi a durat peste o lună.

Până acum, au mai fost două tentative de escaladare a acestui vârf de către români, însă niciuna nu a fost dusă la bun sfârşit.

Cu „Expediţia Românească Viva Pumori”, cei trei temerari, Teofil Vlad, Zsolt Torok, Romeo Popa, alpinişti cu o mare experienţă pe masive dificil de urcat, au dus steagul României şi pe Pumori.

,,Les voyages du Petit Prince” (Călătoria Micului Prinţ) este numele traseului dificil pe care au mers cei trei alpinişti români, în fapt o linie nouă în peretele sudic al vârfului Pumori. Cei trei sunt primii alpinişti care merg pe noul traseu.

teo vlad pumori himalaya 02

Alpinistul Teo Vlad a povestit pe pagina sa de Facebook despre ascensiunea reuşită în premieră pe un nou traseu: ,,Deschiderea unei rute noi pe un munte aşa de mare părea science-fiction pentru mine acum ceva vreme. (…) Deşi, iniţial, Pumori suna bine urcat şi pe ruta normală, care nu este deloc uşoară, inţiativa de a încerca o premieră a venit la momentul potrivit. Aşa cum în 2013 pe Nanga Parbat am ales versantul mai greu şi a fost lozul câştigator, se pare că şi acum aspiraţiile înalte ne-au condus acolo sus. Acum, pe drumul spre Kathmandu, încercând să las în urmă frigul şi să îmi dezgheţ degetele, mă gândesc la puterea echipei noastre, la cum ne-am fost alături, la cum Romică şi Zsolt mi-au suportat slăbiciunile în toate aceste zile de foc. Traseul „Les voyages de Petit Prince” va rămâne mereu acolo… nu pe Pumori, ci în sufletele noastre”.

teo vlad pumori himalaya 01

Alpinistul argeşean Teo Vlad se află pentru a treia oară în munţii Himalaya. Până acum, a ajuns pe Nanga Parbat (8.126 metri), pe Ama Dablam, 6.812 metri, un vârf foarte dificil, iar înainte, pe Island Peak, 6.200 metri.

A avut şi o tentativă de escaladare a Everestului (8.848 m), în 2015, dar a trebuit să renunţe din cauza cutremurului devastator din Nepal. Printre cele mai dificile ascensiuni ale sale se numără rutele West Rib de pe McKinley (6.194) din Alaska şi Salathe Wall din El Căpitan, precum şi vârful Khan Tengri (6.995) din Tien Shan.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite