FOTO VIDEO Ce ştie să facă primul câine-salvamontist din România. Helios este specializat în recuperarea victimelor surprinse de avalanşă, în judeţul Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helios este primul câine de avalanşă din România                                   FOTO Salvamont Argeş
Helios este primul câine de avalanşă din România                                   FOTO Salvamont Argeş

Asociatia Pays de Savoie Solidaire a donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, un câine rasa Border Collie, în vârstă de şapte luni. Cu ajutorul antrenamentului, câinele va deveni operaţional, adică de a fi capabil să caute victime în avalanşă, abia în jurul vârstei de doi ani.

Salvamont Argeş a participat la un curs de antrenament al câinilor de avalanşă,  în Savoia, Franţa. Cursul a durat o săptămână şi a avut ca specific antrenarea câinilor începători, de vârste mici.

Border Collie este un câine care face parte din grupul câinilor pastorali şi îşi are originea în zona de frontieră dintre Scoţia şi Anglia. Câinii din rasa Border Collie sunt consideraţi a fi foarte inteligenţi.

Ei sunt folosiţi pentru păzitul turmelor, dar şi pentru pentru alte activităţi precum salvarea turiştilor pierduţi în zonele montane, pentru detectarea urmelor după miros, în probe de dresaj. Câinii Border Collie sunt foarte ataşaţi de stăpânii lor şi de persoanele pe care le cunosc.


Câinele-salvator Helios este primul câine de avalanşă aflat în posesia unui serviciu Salvamont din România

Un Border Collie are nevoie de peste două ore de exerciţii zilnice. Asta pentru a le ţine muşchii bine dezvoltaţi şi mintea mereu ocupată. "În ceea ce priveşte dresajul, este greu să găseşti o rasă de câine mai receptivă decât un Border Collie. Mintea lor este ca un burete, absorbind imediat tot ce le este predat, iar inteligenţa lor nu este egalată de aproape niciun câine. Pentru cei care apreciază aceste calităţi, câinele este un dar", ne-a spus Călin Traşcă, un iubitor de animale din Piteşti. 

Judeţul Argeş deţine astfel primul câine specializat în salvarea victimelor avalanşelor, urmând ca în judeţul nostru să fie înfiinţat primul centru de formare din ţară pentru conductori, adică cei care se vor ocupa de creşterea şi educarea câinilor pentru astfel de operaţiuni.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite