Educaţie sub zodia lui „n-avem”: părinţii, rugaţi să aducă măşti şi dezinfectant în loc de flori la deschiderea şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la majoritatea şcolilor din Piteşti nu au dezinfectant şi măşti FOTO: Denis Grigorescu
Elevii de la majoritatea şcolilor din Piteşti nu au dezinfectant şi măşti FOTO: Denis Grigorescu

Cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, multe unităţi de învăţământ stau dezastruos cu stocurile de măşti şi de dezinfectanţi, deşi au făcut repetate adrese către inspectoratele şcolare şi DSP-uri. S-a ajuns ca părinţii să fie rugaţi să vină cu cutii cu măşti şi dezinfectant la deschiderea şcolii.

Situaţia tinde să devină dezastruoasă în privinţa stocurilor de materiale de protecţie împotriva infectării cu SARS-CoV-2, în şcolile din Argeş.

„Am făcut adrese încă de acum trei săptămâni către instituţiile statului responsabile cu dotarea şcolilor cu măşti şi dezinfectant, însă nici până acum nu am primit vreun răspuns. Nu e normal”, spune Ramona  C., profesor la o şcoală din Piteşti.

Conform estimărilor făcute de către comitetele de părinţi şi conducerile celor 20 de şcoli din Piteşti, la aceste unităţi de învăţământ ar fi necesare aproximativ 300.000 de măşti de protecţie pe lună pentru elevi şi cadrele didactice în condiţiile în care fiecare persoană ar folosi o mască pe zi. 

Necesarul minim de dezinfectant pentru mâini pentru cele 20 de şcoli ar fi de 400 litri pe lună, în timp ce pentru bănci şi culoare ar fi necesari cel puţin 2.000 de litri de dezinfectant pe lună.

„Ne dorim să ne putem trimite copiii la şcoală în condiţii de siguranţă, însă din păcate acest lucru este deocamdată imposibil. Iar vinovaţii principali sunt Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Argeş şi DSP Argeş. Sistemul este total nepregătit pentru începerea noului an şcolar. Şi ştiu din discuţiile cu prieteni din Braşov şi Olt că şi acolo sunt destule şcoli ce se confruntă cu aceleaşi mari probleme: nu au măşti şi dezinfectant”, ne-a declarat Cristina Popescu, mama unui elev de clasa a IV-a de la o şcoală din Piteşti.

Silvia Stănescu, mama unei fetiţe din clasa I de la o altă şcoală din Piteşti, spune că s-a găsit deocamdată o soluţie de avarie la lipsa dezinfectanţilor şi măştilor. 

„Am propus comitetului de părinţi şi a fost de acord în unanimitate ca la deschiderea anului şcolar din 14 septembrie fiecare părinte să aducă o cutie cu măşti sau un dezinfectant sau un săpun în loc de flori pentru doamna învăţătoare. Şi cadrele didactice din şcoală sunt de acord cu propunerea noastră, îmbrăţişată şi de alte clase. Sunt cel puţin încă două şcoli din Piteşti unde părinţilor li s-a cerut să aducă dezinfectant sau măşti în loc de flori pentru doamnele profesoare. E dureros că s-a ajuns la o asemenea situaţie şi asta arată că cei care conduc educaţia şi sănătatea în Argeş şi în România sunt pur şi simplu depăşiţi şi nepregătiţi”, spune Silvia Stănescu. 

Vă mai recomandăm şi:

Harababura de la Bara. Şcoală fără internet, inclusă din greşeală pe lista roşie, obligată să înceapă cursurile online

VIDEO Câte şcoli vor funcţiona şi în acest an fără autorizaţie de securitate la incendiu. Cele fără avize sanitare încă se numără

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite