Dosarul poliţiştilor acuzaţi de moartea unui pensionar pe care l-au imobilizat violent, nefinalizat nici după doi ani

0
Publicat:

În urmă cu aproape doi ani, pe 16 aprilie 2021, a făcut ocolul României cazul lui Zaharia Barbu, bărbatul de 63 de ani mort după ce a fost imobilizat violent de doi poliţişti la Autogara Sud Piteşti.

Bătrânul a murit la câteva zeci de secunde după ce a fost trântit la pământ FOTO arhiva Adevărul
Bătrânul a murit la câteva zeci de secunde după ce a fost trântit la pământ FOTO arhiva Adevărul

Bărbatul care a decedat în timp ce era pus la pământ de doi poliţişti a avut o moarte violentă, cauzată de asfixia mecanică, conform rezultatelor preliminarii ale autopsiei.

„Cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică provocată de comprimarea părţilor moi ale gâtului şi de torace. Victima avea mai multe leziuni traumatice în zona craniană, la gât şi torace. Moartea bărbatului a fost una violentă”, preciza, în aprilie 2021, Dan Manu, medicul şef legist din Argeş.

Zaharia Barbu era cunoscut de către vecini ca un om liniştit şi pe care boala soţiei îl afectase foarte mult în ultimele luni.

Deși dosarul a fost deschis de aproape doi ani de către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, acesta nu a fost finalizat nici până acum, cercetările mergând extrem de greu.

Mai mult, după ce au avut dosarul timp de un an și opt luni, procurorii Parchetului Militar și-au declinat în decembrie 2022 competența în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Dosar încă în lucru la Parchet

Cei doi poliţişti care l-au imobilizat pe bătrân în aprilie 2021 sunt cercetaţi în libertate pentru purtare abuzivă şi lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte.

„Prin ordonanța din 8 decembrie 2022, cu privire la inculpații Drăghici Daniel Petruț și Florea Ilie, cercetați sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, s-a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș în vederea continuării cercetărilor”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” Bogdan Ciprian Pîrlog, prim-procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Contactați de „Adevărul” în această săptămână, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au precizat că dosarul celor doi polițiști este încă în lucru.

În dimineaţa zilei de 16 aprilie 2021, după ce petrecuse multe ore pe o terasă din cadrul Autogării Sud Piteşti, unde venise încă din seara precedentă, Zaharia Barbu, un pensionar care a lucrat mai multe decenii la Arpechim, nu a vrut să plece atunci când la respectiva terasă a izbucnit un incendiu.

După mai multe refuzuri, Zaharia Barbu a fost trântit la pământ de un poliţist, în timp ce un altul i-a pus piciorul pe spate. Bărbatul a decedat după câteva zeci de secunde, cauza decesului fiind, aşa cum a arătat clar autopsia, asfixie mecanică.

Daniel-Petruţ Drăghici şi Florea Ilie, poliţiştii care l-au imobilizat violent pe pensionar, au stat doar şase zile în arest preventiv. Ulterior, aceştia au fost plasaţi mai multe luni în arest la domiciliu, fiind cercetaţi în libertate din toamna lui 2021.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite