Cura de slăbire cu flori de soc, dieta care te ajută să elimini nu doar kilogramele şi celulita, ci şi toxinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flori de soc FOTO Shutterstock
Flori de soc FOTO Shutterstock

Socul, banala plantă exploatată mai ales pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, sudorifice şi galactogene, are şi alte virtuţi terapeutice. Capacitatea sa de a regla metabolismul şi de a stimula funcţiile de eliminare face din soc un excelent adjuvant şi accelerator în curele de slăbire şi în cele de curăţare a organismului. Atenţie, însă! Consumate în exces, preparatele pe bază de soc devin periculoase.

De la început trebuie precizat că o cură cu preparate pe baza de flori şi fructe de soc, a cărei capacitate de a ne face să pierdem kilograme este uluitor de mare, trebuie gândită în interiorul unei diete ceva mai complexe. 

“Indiferent de motivul pentru care ai nevoie să slăbeşti, sănătate sau estetică, este important să conştientizezi că ai nevoie de un plan bine pus la punct pe care să-l respecţi până la capăt. Acest plan trebuie să aibă în vedere trei aspecte. Într-un program de pierdere în greutate, este recomandată o dietă fără carne (cu exceptia peştelui, de 2-3 ori pe săptămâna), fără mezeluri şi alimente prăjite, fără produse cu aditivi alimentari, zahăr, margarină şi băuturi răcoritoare. Activitatea fizică este şi ea foarte importantă, iar de foarte mare ajutor este şi utilizarea plantei medicinale despre care vorbim, socul”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.

Specialistul recomandă începerea planului de pierdere în greutate cu soc după conştientizarea faptului că, fără a renunţa la câteva obiceiuri alimentare şi fără un pic de mişcare, nu vom obţine rezultate spectaculoase, oricâte speranţe ne-am pune în această plantă. Odată luată hotărârea de a începe dieta corectă cu adjuvantul minune, iată de ce beneficii de putem 

De ce să alegem socul

„Proprietăţile laxative şi diuretice ale acestuia îl recomandă pentru combaterea constipaţiei şi a obezităţii. Socul determină o scădere rapidă în greutate prin normalizarea metabolismului şi prin stimularea funcţiilor de eliminare, fiind utilizat în curele de slăbire şi în cele de detoxifiere”, explică Elena Badea.

Cum îl putem folosi


Pentru o cură cu soc, planta poate fi utilizată sub formă de infuzie, tinctură sau în combinaţie, fiecare din variante cu potenţialul ei de a reduce kilogramele.

“Infuzia se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la o cană (250 ml) de apă clocotită. Se lasă la infuzat vreme de 10-15 minute, se filtrează şi se consumă cât mai caldă posibil. Se fac cure cu maximum 3 căni de infuzie neîndulcită pe zi, timp de două săptămâni, cu o pauză de o săptămână, deoarece acesta este un diuretic”, explică 

Aliat împotriva celulitei

Tinctura de flori de soc ajută nu doar la pierderea în greutate, ci şi în lupta cu celulita. “Prin eliminarea toxinelor şi a apei reţinută în organism, vei observa o îmbunătăţire a funcţionarii organismului şi vei scapa de edem şi aspectul de coajă de portocală”, mai spune Elena Badea. 

Pentru accelerarea procesului de slăbire se poate apela la o combinaţie între infuzie de flori de soc şi tinctură de fructe de soc. “Dacă de doreşte o metodă mai rapidă decât cea pe bază de ceai, se poate bea o linguriţă de tinctură de fructe de soc diluată înainte de infuzia de flori. Ca să obţii tincura, pune într-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, în borcanul închis ermetic, după care filtrează”, mai spune specialistul. 

Cea mai accelerată modalitate şi o soluţie pentru a combate obezitatea este însă cura cu tinctură din flori de soc. Tratamentul durează o lună. “Se pune o linguriţă de tinctură într-un pahar cu apă şi se bea la ora 6 PM. A doua zi ia două linguriţe de tinctură într-un pahar de apă, la aceeaşi oră, şi aşa mai departe, până când ajungi la 7 linguriţe. Se menţine doza timp de 30 de zile", spune fitoterapeutul. 

Atenţie, însă, nu oricine tolerează acest preparat, motiv pentru care administrarea sa trebuie să se facă gradual. “Creşterea treptată a dozei se face pentru a evita probleme ale sistemului digestiv, deoarece această cură intensifică procesul de eliminare şi diureza. Dacă apare diareea, pe măsură ce creşti doza, ia doza anterioară, iar în cazul în care încă mai persistă, anulează tratamentul. Sfatul meu este să nu faceţi această cură fără îndrumare de specialitate!”, precizează Elena 

Când devin periculoase produsele pe bază de soc

Chiar dacă rezultatele se văd cu ochiul liber, iar tentaţia de a consuma astfel de produse devine mare, preparatele din soc nu trebuie consumate în exces, pentru că au efecte adverse mai periculoase decât ne-am aştepta.

“Fructele sunt foarte puternice, fiind mai degrabă medicament decât aliment. În cantităţi mari – peste 200 g – aceste fructe pot provoca vomă, arsuri la stomac, iritarea gâtului, dificultăţi în respiraţie, convulsii”, mai spune specialistul.

Fitoterapeutul avertizează că tratamentul cu fructe de soc este contraindicat persoanelor cu diaree cronică sau acută. “Deşi este unul dintre purgativele cel mai uşor de tolerat (este mult mai puţin iritativ decât crusinul), fructele de soc pot produce iritaţii persoanelor cu colon sensibil. Ele ar fi bine să consume în paralel cu preparatele din fructe de soc şi anumite condimente cu rol carminativ şi antiinflamator intestinal: seminţe de fenicul, seminţe de chimen, busuioc, mentă”, spune Elena 

Cu un pic de mişcare, cura dă rezultate spectaculoase

“Trăim într-o societate în care eşti judecat mai degrabă după cum arăţi, decât după cine eşti şi ce poţi oferi celorlalţi, o societate care a stabilit standarde de frumuseţe ce sunt aproape imposibil de atins de marea majoritate dintre noi, o societate în care, în mod paradoxal, obezitatea reprezintă o problema importantă a sănătăţii publice, afectând la nivel mondial peste 300 milioane de oameni, în condiţiile în care peste 800 de milioane de oameni sunt supraponderali. 

În acest context, nu este de mirare că tot mai mulţi oameni sunt interesaţi de propria greutate şi caută căi de a slabi sau de a-şi menţine greutatea. Este recomandabil să începi planul de pierdere în greutate cu preparate pe bază de soc, dar este foarte important să înţelegi că fără celelelte două aspecte –dietă şi mişcare - nu vei obţine rezultatele sperate”, atrage atenţia Elena Badea. 

Specialistul arată şi de cura cu produse pe bază de soc este potenţată de completarea ei cu un pic de sport.

“Activitatea fizică este foarte importantă deoarece muşchii în activitate consumă glicogenul care se va reface pe baza excesului de glucoză din flux, micşorându-se insulinemia şi tendinţa de acumulare a gliceridelor în ţesuturile adipoase sau în sânge”, mai spune fitoterapeutul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite