Cum a fost detronat un domnitor român după doar o lună şi jumătate de şefie. Decizia luată de Suleiman Magnificul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnitor al Ţării Româneşti timp de o lună şi jumătate, Şerban din Izvorani este unul dintre conducătorii cu cea mai scurtă domnie şi cu un sfârşit tragic.

În primăvara anului 1539, Şerban, mare ban al Craiovei, aflat în fruntea sfatului domnesc al lui Radu Paisie, rudă cu marii dregători şi domni Craioveşti prin căsătoria sa cu Maria (Marga), fiica lui Radu Craiovescu, s-a răsculat din motive necunoscute împotriva domnului Radu Paisie care a fugit peste Dunăre, la turci.

Posibilele motive ale răscoalei de atunci ar putea fi ultima încercare a Craioveştilor de a se măsura cu domnul ţării ca o partidă de sine stătătoare şi cu puteri aproape egale sau nemulţumirea boierilor de cedarea Brăilei turcilor în urma expediţiei sultanului Suleiman Magnificul în Moldova în anul 1538.

Şerban a domnit foarte puţin, între 2 iunie şi 19 iulie 1539. La începutul lunii iulie, Radu Paisie, cu sprijin militar otoman acordat de Suleiman Magnificul, s-a întors în Ţara Românească, a condus o expediţie militară şi l-a alungat pe Şerban. Acesta din urmă a fugit la turci, fiind însoţit de fiii lui Tudor logofătul din Drăgoeşti şi Giura logofătul din Stăneşti. Ajuns la Constantinopol, bucurându-se de susţinători la Poartă, a trăit ca pretendent la tronul Ţării Româneşti, până pe 15 iunie 1543, când a fost asasinat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite