Ceai iradiat scos de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor au retras de la comericializare peste 3600 de cutii cu ceai de slăbit. Produsul fusese iradiat cu radiaţii Gama şi nu avea autorizaţie de punere pe piaţă, motiv pentru care, consumat în cantităţi mari, putea avea efecte negative asupra sănătăţii.

Doamnele şi domnişoarele care vor să slăbească ar trebui să fie foarte atente la ce produse de slăbit folosesc. Este indicat ca acestea să citească cu atenţie eticheta produselor pentru că unele dintre ele pot avea şi efecte negative asupra săntăţii consumatorilor. Un astfel de produs care, pe lângă faptul că promite că vă ajută să scăpaţi de kilogramele în plus, poate dăuna organismului, este ceaiul antiadipos cu ginseng „Naturalia Diet”.


Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Argeş au descoperit că un întreg lot din acest produs fusese supus iradierii cu radiaţii Gamma, iar ulterior scos la comercializare. Lotul PQ56 fusese fabricat pe 1 februarie 2010 în China şi importat de o firmă din judeţul Argeş. Imediat ce au descoperit produsul la comercializare, reprezentanţii CJPC au mers la sediul importatorului pentru a confisca întreaga cantitate rămasă în stoc. 


Amendă de 14.000 lei pentru importator
„În urma verificărilor s-a constatat că produsul a fost iradiat cu radiaţii Gamma fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă, încălcând astfel legislaţia specifică. Întreg lotul de 3660 cutii cu ceai antiadipos cu ginseng Naturalia Diet a fost oprit de la comercializare, dispunându-se şi retragerea de pe piaţă a celorlalte produse din acelaşi lot care s-au comercializat deja în perioada noiembrie 2010 - martie 2011. Pentru abaterile constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 14.000 lei”, a declarat Gabriel Vasilescu, comisar şef CJPC Argeş.


S-a dat alertă în toată ţara
Comisarii pentru protecţia consumatorilor din celelalte oraşe au fost anunţaţi imediat să retragă de pe piaţă ceaiul de slăbit iradiat prin Sistemul de Alertă pentru Alimente şi Furaje.


“A fost descoperit produsul la un alt comisariat din judeţ şi după aia, prin sistemul de alertă intern, se dă în toată ţara. Fiind importatorul din Argeş, primul lucru noi am mers direct la beneficiar”, a spus Gabriel Vasilescu. 


Numai la anumite produse este permisă iradierea pentru prelungirea valabilităţii. În cazul ceaiului antiadipos, acesta conţinea coji de portocală care ar fi putut mucegăi. Din cele 12.000 de cutii cu ceai existente în lotul cu probleme, doar 9000 au fost iradiate. Reprezentanţii CJPC au retras doar 3660 de cutii, restul fiind deja comercializate în magazine naturiste, farmacii şi supermarketuri. După iradiere, ceaiul trebuia supus unor analize şi apoi autorizat, însă firma importatoare nu a făcut acest lucru şi nici nu a specificat pe etichetă că produsul a fost supus radiaţiilor Gamma, presupuse a sta la baza unor boli precum cancerul sau afecţiuni ale rinichilor şi splinei.

 
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite