Când va începe restaurarea citadelei lui Vlad Ţepeş de la Poenari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Poenari nu a mai fost restaurată de aproape cinci decenii FOTO: Denis Grigorescu
Cetatea Poenari nu a mai fost restaurată de aproape cinci decenii FOTO: Denis Grigorescu

După mai bine de trei ani, în primăvara anului viitor va începe restaurarea cetăţii Poenari din comuna argeşeană Arefu, cetatea cunoscută şi ca citadela lui Vlad Ţepeş. Birocraţia a dus până acum la amânări succesive ale începerii proiectului.

Cu toate că acum aproape trei ani şi jumătate, pe 14 martie 2018, era semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari Argeş”, lucrările nu au început deocamdată. Două licitaţii au fost anulate din cauza mai multor neconformităţi, iar certificatul de urbanism a expirat din 2020.

În această săptămână, pe 27 iulie, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru obiectivul “Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari Argeş”. Licitaţia a fost câştigată de asocierea firmelor Euras-Arhing. Cele două firme au mai restaurat Cetatea Deva, Ansamblul Maria Radna-Timişoara, Cetatea Feldioara, Baia Populară din Sibiu şi numeroase alte biserici şi mănăstiri, monumente istorice.

Valoarea totală a contractului de proiectare şi execuţie lucrări este de 20.133.693,14 lei cu TVA. Restaurarea va fi făcută cu fonduri europene, iar termenele sunt de trei luni pentru proiectare şi 16 luni pentru execuţie.

Lucrările propuse vizează suprafaţa de 1.897 mp cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală (scări) existentă.

Cetatea Poenari, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanţă naţională şi internaţională).

Construită în secolul al XIV-lea pe vremea lui Negru Vodă şi având la început doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Cetatea Poenari, aflată la ora actuală la doar câţiva kilometri de Barajul Vidraru, a fost construită ca post de fortăreaţă contra otomanilor.

Cetatea Poenari a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind edificată ca post de fortăreaţă contra otomanilor. Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului înainte ca acesta să plece în Transilvania.

Legenda spune că Vlad Ţepeş, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate din comuna argeşeană Arefu, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu faţa în spate, derutându-şi astfel urmăritorii.

În „Letopiseţul Cantacuzinesc” se precizează că cetatea Poenari a fost extinsă şi consolidată din porunca lui Vlad Tepeş care, dorind să îi pedepseasca pe boieri: „pe toţi i-a dus la Poenari şi au lucrat la cetate până li s-au spart hainele dupre ei”.

Ultima restaurare a cetăţii Poenari a fost realizată în perioada 1969-1972, când s-au consolidat şi înălţat zidurile şi s-au construit trepte de acces care permit vizitarea în condiţii bune a întregii fortăreţe.

Vă mai recomandăm şi:

Birocraţia excesivă „loveşte” citadela lui Vlad Ţepeş de la Poenari.  Restaurarea, amânată cu patru ani

Străinii, fascinaţi de Cetatea Poenari. Au reconstruit digital fortăreaţa. „Pare că e desprinsă dintr-o carte de poveşti“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite