Aproape 500.000 de lalele la cea mai mare expoziție florală din România. Cum arată soiul de lalea unic în lume FOTO

0
Publicat:

Cea mai mare expoziţie florală din România se va desfăşura, în perioada 19-21 aprilie, în Parcul Lunca Argeşului, din Piteşti. La a 47-a ediție a ”Simfoniei Lalelelor” sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori din toată țara și de peste hotare.

465.000 de lalele au fost plantate în Pitești pentru ”Simfonia Lalelelor” FOTO Denis Grigorescu
465.000 de lalele au fost plantate în Pitești pentru ”Simfonia Lalelelor” FOTO Denis Grigorescu

Ediția a 47-a a Simfoniei Lalelelor va fi deschisă vineri 19 aprilie, între orele 11.30-12.30, zona centrală, pe traseul Piața „Vasile Milea” – Piața Primăriei, de 1.500 de copii și tineri din unitățile de învățământ și de cultură din Pitești, prin ,,Parada Florilor”.

Deschiderea oficială a ”Simfoniei Lalelelor” va fi de la ora 13.00, în Piața Primăriei Pitești, iar expoziția propriu-zisă este în Parcul Lunca Argeșului din Pitești, unde vor fi prezenți peste 150 de expozanți din toată țara.

După cum au precizat reprezentanții Primăriei Pitești pentru ”Adevărul”, în Pitești au fost plantate 465.000 de lalele – un record – dintre care nu mai puțin de 200.000 în Parcul Lunca Argeșului. O bucurie florală pentru privire și inimă, un ”concert” minunat din muzică de flori.

La deschiderea oficială a ”Simfoniei Lalelelor” vor fi prezenți șase ambasadori. Este vorba de ambasadorii Franței (Nicolas Warnery), Palestinei (Isam Masalha), Serbiei (Stefan Tomasevic), Marocului (Hassan Abouyoub), Egiptului (Moayad Eldalie) și Iordaniei (Mutaz Khasawneh), plus reprezentanți ai ambasadelor Germaniei și Țărilor de Jos.

În cadrul expoziţiei florale vor avea standuri numeroși peisagişti şi comercianţi de flori din toată ţara. Zeci de şcoli şi licee din Piteşti au amenajat grădini cu flori, iar pentru copii au fost amenajate spaţii speciale, inclusiv ateliere de creație.

Și tot vineri 19 aprilie, în prima zi a expoziției florale, de la ora 19.30, în Parcul Lunca Argeșului va fi un concert extraordinar al Filarmonicii Pitești (dirijor Tiberiu Dragoș Oprea, pianist Ștefan Doniga), invitați speciali fiind soprana pop-opera Iana Novac și formația DISTINTO.

Sâmbătă 20 aprilie, tot pe scena din Parcul Lunca Argeșului, dar de la ora 20:00, va fi un alt concert extraordinar, susținut de Irina Rimes și formația „Zdob și Zdub”.

Expoziția, ”o revelație pentru suflet”

Un procent important din lalele din Pitești este reprezentat de soiul Tulipa Piteşti, unic în lume, de culoare roz. Soiul „Tulipa Piteşti” a fost realizat special de cultivatorul olandez Frank Timmerman. Oraşul Pitești este primul din afara Olandei ce dă numele unei lalele. „Tulipa Piteşti” este tranzacţionată şi la Bursa de Flori din Olanda, cea mai mare din lume.

Istoria Simfoniei Lalelor a început acum 52 de ani, în 1972. Pe 27 noiembrie 1972, la Piteşti au ajuns de la Arad - de la un floricultor amator pe nume Weill Alois - şi din Piaţa de Flori de la Oradea, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 bulbi de zambile, cumpăraţi pentru a fi plantaţi în centrul urbei.

Prima ediţie a Simfoniei Lalelelor a fost în 1978, iniţiatorul expoziţiei fiind Ilarie Isac, unul dintre cei mai mari specialişti în horticultură şi pomicultură din țara noastră.

Prima ediţie a fost organizată la Casa Sindicatelor din Piteşti şi la ea au participat zeci de expozanţi din toată ţara, plus mii şi mii de vizitatori. „Pot spune că acea primă ediţie a expoziției Simfonia Lalelelor a fost o adevărată revelaţie pentru suflet. A fost o revelație și pentru numeroșii vizitatori să poată admira la Piteşti sute de specii şi varietăţi de flori şi arbuşti ornamentali, cu toate nuanţele de culori şi forme”, spune Ilarie Isac, fondator al Simfoniei Lalelelor și Cetățean de Onoare al Piteștiului.

Impactul primei ediţii a Simfoniei Lalelelor a atras atenţia şi autorităţilor din București. Drept consecință, la ediţia următoare, cea din 1979, printre cei prezenți la expoziţie s-au numărat Ion Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu şi Ion Gheorghe, primarul de atunci al Bucureştiului.

În anii 2020 și 2021, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, expoziția nu s-a mai ținut.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite