Urmările dezastrului de la Mănăstirea Agapia. Care a fost cauza incendiului devastator ce a distrus casa monahală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două case au fost distruse în incendiu. FOTO: ISU Neamţ
Două case au fost distruse în incendiu. FOTO: ISU Neamţ

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit că incendiul care a distrus casa monahală a Schitului Agapia Veche a fost provocat de un scurtcircuit.

Incendiul izbucnit în seara de 28 aprilie la casa monahală a Schitului Agapia Veche, situat în imediata apropiere a cunoscutei mănăstiri din judeţul Neamţ, s-a soldat cu mari pagube materiale. O estimare exactă a acestora nu a fost încă terminată, dar se vehiculează că ar fi vorba de aproximativ 150.000 de lei, având în vedere că au ars două case, o anexă din lemn şi alte bunuri. 

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ, flăcările au transformat în scrum o locuinţă cu suprafaţa de aproximativ 180 de metri pătraţi şi majoritatea bunurilor din interiorul acesteia (mobilier, articole de îmbrăcăminte, aparatură electrică şi electrocasnică, etc), o anexă construită din lemn de aproximativ 20 de metri pătraţi, acoperişul altei case pe circa 80 de metri pătraţi şi câţiva metri liniari de gard. 

Situaţia putea fi mult mai gravă dat fiind faptul că în locuinţele cuprinse de flăcări erau butelii cu gaz, dar acestea au fost scoase în timp util de pompieri. La finalul intervenţiei, specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă au concluzionat că, cel mai probabil, „cauza incendiului a fost un scurtcircuit la un cablu electric defect“. 

Nedoritul eveniment de la Schitul Agapia Veche a avut loc pe 28 aprilie, solicitarea pentru ajutor fiind făcută la numărul unic de urgenţă 112, în jurul orei 19:30.

Fânării şi grajduri distruse, animale carbonizate

Flăcările au izbucnit pe 28 aprilie, în jurul orei 19.30. FOTO: mews.ro

inceaga4

Pentru localizarea şi stingerea incendiului au intervenit pompieri de la Detaşamentul Târgu Neamţ cu patru autospeciale şi o ambulanţă, în ajutor sosind şi un echipaj de la Detaşamentul Piatra Neamţ. La sosirea forţelor de intervenţie, flăcările cuprinseseră în totalitate casa monahală, de aici extinzându-se la alta din apropiere. 

Când a văzut dimensiunea dezastrului, o femeie în vârstă de 22 de ani a suferit un atac de panică. A primit asistenţă medicală de la echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital. 

Misiunea pentru stingerea incendiului a durat câteva ore, fiind finalizată în jurul orei 23:10. Pe timpul nopţii, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere a rămas pentru asigurarea zonei. 

Acest incident nu a fost singurul petrecut pe data de 28 aprilie, în judeţul Neamţ. La ora 12.30, un telefon la 112 anunţa că flăcările izbucniseră pe o suprafaţă cu vegetaţie uscată, în comuna Farcaşa. 

Din păcate, incendiul, care a cuprins 2 hectare, s-a extins la o proprietate privată, arzând 50 metri de gard din lemn, două fânare şi tot atâtea adăposturi pentru animale. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise, adică un foc aprins şi lăsat nesupravegheat. 

Pompierii au fost solicitaţi din nou în jurul orei 17:40, când s-a anunţat că arde un adăpost de animale din Dămuc. Au intervenit trei echipaje, dar flăcările au distrus un adăpost pentru animale pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, dar au murit carbonizate  cinci  vite, un cal şi 11 oi. Cauza a fost tot un foc lăsat nesupravegheat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite