Pumnul conjugal. Româncele nu mai vor să fie sacul de box al soţilor şi cer ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele violenţei conjugale au la dispoziţie o aplicaţie care le poate ajuta FOTO Adevărul.ro
Victimele violenţei conjugale au la dispoziţie o aplicaţie care le poate ajuta FOTO Adevărul.ro

Spulberând mitul că femeia trebuie să tacă şi să îndure, victimele violenţei domestice încep să îşi reclame tot mai des partenerii agresivi, solicitând ordine de protecţie

Dacă până în urmă cu doar câţiva ani divorţul sau separarea de un soţ căzut în patima beţiei şi violent peste măsură erau de neconceput, din motive ce ţineau de „gura lumii“ sau dintr-o falsă percepţie că vor avea de suferit copiii familiei, în ultima vreme lucrurile încep să se schimbe. 

Accesul facil la informaţii, plecarea la muncă în străinătate, intrarea în contact cu alte mentalităţi în ceea ce priveşte relaţia de cuplu şi consilierea le determină pe tot mai multe românce să renunţe la cutumele care „reglementau“ viaţa de familie, chiar dacă ea nu era deloc armonioasă. 

În judeţul Neamţ, o statistică a Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii arată că sute de femei au ales să dea în vileag abuzurile la care erau supuse. 

„Pentru a veni în sprijinul victimelor, în primele zece luni ale acestui an, cadrele Poliţiei Neamţ au emis 267 de ordine de protecţie provizorii“, precizează IJP Neamţ. 

Acesta este unul dintre rezultatele activităţilor informative, tot mai dese în ultimii ani, de prevenire a fenomenului violenţei domestice şi de evidenţiere a consecinţelor grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu. 

Există şi o aplicaţie, Bright Sky RO - Cer luminos, lansată în mai 2020, un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenţei conjugale, oferind asistenţă şi informaţii persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă, care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. 

Aplicaţia „Bright Sky”, utilă şi pentru strângerea probelor

Aplicaţia a fost adaptată şi pentru România, fiind disponibilă în AppStore şi Google Play Store în română, engleză şi maghiară, având mai multe funcţii. Una este de registru unic, constând în servicii de asistenţă pentru victime, care permite contactarea celui mai apropiat serviciu direct din aplicaţia de pe telefon, căutând după numele localităţii, codul poştal sau folosind locaţia curentă. 

De asemenea, esistă „Jurnalul meu”, util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezile necesare pentru probarea abuzului. Acestora li se adaugă chestionare de evaluare a siguranţei într-o relaţie, plus o secţiune de demontare a miturilor legate de violenţa domestică. 

„Bright Sky RO informează populaţia despre abuz şi semnele lui. Prin îndrumare şi un ghid cu mijloace concrete, cetăţenii pot afla care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze o victimă atunci când se decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă“, explică Poliţia Neamţ. 

Lansarea Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic COVID-19, datele organizaţiei UN Women menţionând că majoritatea ţărilor au raportat creşteri ale cazurilor de violenţă cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranţa financiară.

Arestat pentru că a incediat casa familiei

Despre ce înseamnă calvarul lângă un soţ violent o demonstrază un caz petrecut în satul Oşlobeni, comuna Boteşti, judeţul Neamţ, încheiat cu arestarea bărbatului şi rămânerea fără locuinţă, la începutul iernii, a soţiei şi a celor patru copii ai cuplului. Pe 2 decembrie, Ion Lalău a dat foc casei în care, până în octombrie 2020, locuia şi el, dar pe care a fost nevoit să o părăsească deoarece soţia obţinuse un ordin de protecţie.

În ziua respectivă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ era anunţat despre izbucnirea unui incendiu. După stingerea focului, pompierii au conchis că nu a fost vorba despre un accident, ci despre un lucru premeditat, acoperişul locuinţei fiind distrus pe aproximativ  60 de metri pătraţi, imobilul devenind de nelocuit. 

oslobeni casa FOTO isuneamt

Locuinţa incendiată în satul Oşlobeni nu mai poate fi locuită FOTO ISU Neamţ

„Din cercetările efectuate a reieşit că, pe 2 decembrie a.c, un bărbat de 50 de ani ar fi pătruns în imobil, în mod repetat, ameninţând cu incendierea locuinţei, încălcând astfel măsurile dispuse prin ordinul de protecţie emis de Judecătoria Piatra Neamţ, la data de 12 octombrie 2020, prin care s-a dispus evacuarea acestuia din locuinţă şi păstrarea unei distanţe minime de 100 de metri faţă de soţia acestuia, de 48 de ani“, a comunicat Poliţia Neamţ. 

În scurt timp, făptaşul a fost identificat, iar pe 4 decembrie o instanţă a Judecătoriei Piatra Neamţ l-a arestat sub acuzaţiile de încălcare a ordinului de protecţie şi distrugere prin incendiere. Pentru a veni în sprijinul mamei cu patru copii, care nu mai au unde locui din cauza incendiului, pe Facebook a fost postat un mesaj umanitar, în acţiunea caritabilă implicându-se Asocia]ia Umanitară Codrin, condusă de Monica Sofron. Se pot face donaţii la  Banca Transilvania, SWIFT: BTRLRO22, conturile IBAN fiind: lei: RO70BTRL02801205U02233XX; euro: RO63BTRLEURCRT00U0223301 lire: RO31BTRLGBPCRT00U0223301; dolari: RO06BTRLUSDCRT00U0223301.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Clanul interlop Capră: şantaj, camătă şi teroare. „Ne-a ameninţat că ne violează copiii, iar pe femei le scoate la stradă“

Cum îi terorizau pe angajaţii sălilor de jocuri din Neamţ membrii unui grup interlop condus de trei fraţi

  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite