Pompieri români în iadul de flăcări din Franţa. Acum un an au intervenit în Grecia, salvând o mănăstire

0
0
Incendiile din Franţa au scăpat de sub control FOTO RFI.ro Sursa Brigada Pompieri Gironde
Incendiile din Franţa au scăpat de sub control FOTO RFI.ro Sursa Brigada Pompieri Gironde

Zece cadre de la ISU Neamţ fac parte dintre cele trimise în Franţa, pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure. Anul trecut, în Grecia, nemţenii au salvat o mănăstire

Printre cei şapte zeci şi şapte de pompieri români, care au fost mobilizaţi în Franţa, pentru a ajuta la stingerea marilor incendii de pădure izbucnite zilele trecute, se afă şi zece cadre de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ. Nu este prima misiune internaţională a nemţenilor, ci a treia. 

Anul trecut, militarii de la această structură au mai avut două, ambele fiind în Grecia. Cea din „Hexagon“ a început de pe data de 11 august, pompierii din Neamţ acţionând, cu o autospecială complexă de intervenţie din dotarea inspectoratului, în zona Bordeaux, pentru limitarea extinderii flăcărilor în zone împădurite. 

Printre salvatorii nemţeni plecaşi în Franţa se află locotenent colonel Mihail Burdulea, prim-adjunct al inspectorului şef ISU Neamţ, locotenent colonel Ionuţ Manole, şef Serviciu

Logistic ISU Neamţ,  plutonier major Dragoş Popa, sergent major Alexandru Mihalache, plutonier adjutant Cristian Moga şi plutonier Andrei Băluşescu. 

„Lor li se adaugă sergent major Ojică Alexandru, plutonier major Sandulache Ionuţ, plutonier major Petre Ungureanu şi sergent major Croitoriu Robert. Suntem alături de colegii noştri şi de familiile acestora rămase acasă. Drum bun şi să fiţi la înălţimea aşteptărilor create!“, le-a transmis conducerea

ISU Neamţ. 

Sprijinul oferit de ţara noastră a fost decis după ce Franţa a făcut miercuri, 10 august, o solicitare prin intermediul Mecanismului european prin care a cerut sprijin pentru intervenţie la sol şi aerian. România va acţiona cu un modul terestru de intervenţie format din şapte ofiţeri şi 70 de subofiţeri pompieri. 

În Grecia, cum a fost salvată Mănăstirea „Sfântul Ilie“ 

Ei au la dispoziţie 17 mijloace de intervenţie. Opt sunt maşini cu capacitate de stingere şi două cisterne. Pompierii români şi utilajele au ajuns la destinaţie pe calea aerului, cu două avioane C-17 din dotarea NATO. Incendiile au afectat circa 9.000 de hectare de pădure, joi au fost scăpate de sub control, iar 10.000 de persoane au fost evacuate. 

Anul trecut, la a doua misiune internaţională pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia, între 20 şi 28 august, au participat şi 12 angajaţi ai ISU „Petrodava“, ei având misiuni extrem de grele în munţi, la temperaturi caniculare, altitudini mari şi pe un teren dificil, stâncos. După întoarcerea acasă, pompierii nemţeni au povestit că au fost primiţi deosebit de călduros de populaţia greacă. 

La vederea lor, erau aplaudaţi şi claxonaţi din maşini, lucru care i-a făcut să se simtă mândri. Întâmplarea a făcut ca o parte dintre ei să se afle în zona Mănăstirii „Sfântul Ilie“, aşezământul fiind salvat graţie intervenţiei lor, deşi pădurea de pini din jur a ars în  totalitate.

incfrant1

Anul trecut, pompierii nemţeni au acţionat şi în Grecia FOTO Facebook IGSU

„Intervenţia la mănăstire s-a desfăşurat după cea de stingere a incendiilor de pădure, care se manifestau violent pe un versant întreg, cu o mare suprafaţă de ardere. Mănăstirea era protejată de

nişte ziduri din beton, însă s-a aprins vegetaţia densă şi pinii, ale căror conuri explodau ca nişte artificii - petarde“, declara plutonierul adjutant şef Dumitru Răucescu. 

Apoi au luat foc obloanele ce protejau geamurile. Subofiţerul a mai povestit că marele noroc al aşezământului a fost că exista o cale de acces spre locul unde a început să ardă şi pompierii prezenţi acolo aveau în zonă două autospeciale de stingere la incendii din fondul forestier, inclusiv o cisternă de apă cu care veniseră de la Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Funcţionari cu înalt statut şi poliţişti anchetaţi la Înalta Curte pentru venituri nedeclarate din jocuri de noroc

Cum i se face „reclamă“ Poliţiei Române la Viena şi Praga. „Când i-am zis că-s poliţist, a rămas interzis“ FOTO

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite