Misiune inedită pentru angajaţii ISU Neamţ. La ce operaţiune au intervenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
la intervenţie au participat pompieri şi voluntarii din comună. FOTO: ISU Neamţ
la intervenţie au participat pompieri şi voluntarii din comună. FOTO: ISU Neamţ

Militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ au fost solicitaţi pentru a salva un bătrân şi câteva zeci de bovine, după ce grajdul în care se aflau s-a prăbuşit

Pompierii din cadrul ISU Petrodava al judeţului Neamţ au avut o misiune diferită de cele la care sunt solicitaţi de obicei, stingerea de incendii, dar nu singulară de-a lungul timpului. Dacă în alte cazuri erau chemaţi să coboare din copaci pisici, să scoată din puţuri, gropi şi noroaie animale captive sau să elibereze lebede bolnave ori prinse în plase pescăreşti pe lacurile din preajma oraşului Piatra Neamţ, astăzi dimineaţă au trebuit să salveze câteva zeci de bovine captive sub dărâmături.

Apelul pentru ajutor a fost dat la 112, când s-a solicitat intervenţia în comuna Petricani. Un adăpost de animale se prăbuşise, sub structura căzută fiind prins proprietarul, un bătrân în etate de 63 de ani, dar şi 20 de bovine.

„Apelul a fost înregistrat la Dispeceratul ISU - Ambulanţa Neamţ, în jurul orei 10:30. La locul indicat de apelant au plecat două echipaje, cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD de la Detaşamentul de pompieri Târgu Neamţ. Forţele profesioniste de intervenţie au fost sprijinite de voluntarii din cadrul serviciului pentru situaţii de urgenţă din Petricani“, se arată întru-un comunicat al ISU Neamţ.

Când pompierii au ajuns la gospodăria săteanului din Petricani, acesta reuşise să iasă de sub construcţia dărâmată cu ajutorul vecinilor. I-au fost acordate îngrijiri medicale de către paramedici, dar a refuzat să fie transportat la o unitate spitalicească, pentru investigaţii suplimentare.

Greutatea furajelor, posibila cauză a prăbuşirii clădirii

fermacaa

Într-o primă fază a intervenţiei, au fost scoase destul de uşor de sub structura căzută zece bovine, apoi şi restul pe măsură ce erau dezlegate din sistemul de prindere de la iesle.

Deocamdată, nu se ştie de ce s-a prăbuşit grajdul, dar este posibil ca acest lucru să se fi produs din cauza zecilor de tone de furaje depozitate în podul construcţiei, care nu au fost echilibrate corespunzător pe respectiva structură. 

Dacă la misiunea de luni pompierii de la ISU Neamţ au reuşit să salveze toate bovinele, nu acelaşi lucru s-a petrecut pe 3 mai 2020, când 40 de păsări au ars de vii. 

Două echipaje de la Detaşamentul Piatra Neamţ au fost chemate în comuna Bârgăuani, în jurul orei 12.30, anunţându-se că a luat foc un autoturism. Ajunse în localitatea respectivă, cadrele ISU au constatat că flăcările cuprinseseră întreaga maşină, nedoritul incident petrecându-se în timp

ce autovehiculul era în mers. 

Intervenţia nu a fost una dificilă, dar autoturismul a ars în întregime, fiind carbonizate şi 40 de păsări pe care şoferul le avea în portbagaj. Din acest nedorit incident păgubit nu a fost doar conducătorul auto, ci şi un vecin care avea găinile, pe care le cumpărase în aceeaşi zi. 

După stingerea incendiului, pompierii au stabilit că flăcările au fost provocate de un scurtcircuit la instalaţia electrică a maşinii. 

O altă intervenţie a cadrelor de la ISU Neamţ a avut loc tot astăzi, în localitatea Crăcăoani, un localnic de 55 de ani descoperind un proiectil exploziv, calibru 105 milimetri, în timp ce curăţa o fântână. 

Muniţia, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost transportată în condiţii de siguranţă şi urmează a fi distrusă în mod controlat.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite