Etnia romă din Neamţ, în doliu după moartea regelui Cioabă. 30 de zile nu se mai fac petreceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulibaşa Victor Stănescu deplânge dispariţia regelui Cioabă pe care l-a cunoscut personal. Mai mulţi membri ai etniei vor pleca la Sibiu la priveghi şi la funeralii.

Bulibaşa Victor Stănescu deplânge dispariţia regelui Cioabă pe care l-a cunoscut personal. Mai mulţi membri ai etniei vor pleca la Sibiu la priveghi şi la funeralii.

Liderul etniei romilor din Piatra Neamţ, Victor Stănescu, spune că întreaga comunitate va ţine doliu timp de 30 de zile în semn de respect pentru regele Cioabă.

„N-o să se mai nască altul ca dânsul. Pe când căldărarii erau cu cortul, nomazi, el a fost cel care le-a făcut case şi nu i-a mai lăsat să umble cu plete şi barbă. Copiii i-a dat la şcoli. A militat foarte mult pentru şcolarizare. Era un om de nota 10. Vom merge în număr cât mai mare la priveghi, apoi la înmormântare”, a spus Victor Stănescu, fost consilier local la Piatra Neamţ timp de două mandate.

Perioada de doliu va însemna o pauză de distracţii, de muzică şi televizor, iar bărbaţii nu se vor bărbieri.

În judetul Neamţ trăiesc circa 3.000 de romi căldărari, în localităţile Roznov, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman.

Simion Stan, preşedintele Partidei Romilor, filiala Neamţ, Simion Stan a precizat că nu va merge la înmormântare,deşi l-a respectat ca om pe regele Florin Cioabă, pentru ceea ce a făcut pentru îmbunătăţirea imaginii romilor din ţară. 

„Nu voi merge la înmormântare, deşi regele Cioabă a fost o persoană deosebită care a luptat pentru drepturile romilor. Îl respectăm pentru toate acestea şi nu pentru titlul pe care l-a purtat“, a declarat Simion Stan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite