Anomalii climatice! Început de iarnă, la sfârşit de august. Locul din ţară unde astăzi s-au resimţit zero grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia meteorologică de pe vârful Toaca a fost înfiinţată în anul 1964. FOTO Flickr.com
Staţia meteorologică de pe vârful Toaca a fost înfiinţată în anul 1964. FOTO Flickr.com

În ultima zi a lunii august, într-un loc din ţară s-a resimţit o temperatură de zero grade Celsius, întărind previziunile care anunţau o vară capricioasă.

Previziunile meteorologilor, care anunţau o vară a anului 2021 capricioasă, s-au adeverit. După un iunie şi iulie cu precipitaţii abundente, care au provocat inundaţii în mai toată ţara, a urmat perioade de caniculă, cu valori sufocante, iar în ultima zi a lui Gustar vremea s-a schimbat brusc, fiind temperaturi foarte mici, sub nivelul mediilor anuale. 

În judeţul Neamţ, pe 31 august, la ora 10:00, termometrele indicau 17 grade în Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce la Târgu Neamţ erau 18 grade. Acestea par normale, dar în

acelaşi moment, la Staţia meteo de pe Ceahlău - vârful Toaca erau numai 4 grade Celsius, însă se resimţeau valori la limita îngheţului, 0 grade, fiind cea mai scăzută din ţară. 

Urmau staţiile Călimani cu 1 grad şi Stâna de Vale cu 2 grade. Şi noaptea de 30/31 august a fost rece, cu temperaturi de 10,5 grade la Piatra Neamţ, 10,1 la Roman, 9,5 grade la Târgu Neamţ şi 4 grade la Toaca - Ceahlău. După cum arată meteorologii, septembrie nu debutează cu timp prea bun, fiind rece pentru începutul de toamnă. 

„În perioada 1 - 4 septembrie şi în jurul datei de 7 septembrie vremea va fi răcoroasă, astfel că, în medie, valorile diurne vor fi de 17 - 20 de grade, iar cele nocturne de 8 - 12 grade. (...) În jurul datei de 1 septembrie va ploua pe arii relativ extinse, iar în restul timpului ploi locale se vor semnala cu probabilitate mai mare în nordul regiunii şi cu precădere după data de 6 septembrie“, conform prognozei ANM, pentru Moldova, până pe 12 septembrie.

La munte, vremea va fi uşor mai rece decît normal în perioada 1 - 3 septembrie, cînd vor fi, în medie, temperaturi maxime de 6 - 16 grade şi minime de 3 - 8 grade, cu valori negative la peste 1.700 de metri altitudine. În celelalte zile, posibil până spre mijlocul lunii, regimul termic va fi apropiat sau chiar peste cel climatologic specific perioadei din an, cu 15 - 22 de grade ziua şi 7 - 13 grade noaptea. 

Cât priveşte masivul Ceahlău, temperatura foarte scăzută înregistrată astăzi nu este singurală. La Staţia Meteorologică Toaca, una înfiinţată în 1964, s-au semnalat precipitaţii sub formă de ninsoare în noaptea de 16/17 iulie 1996, 21 iulie 1996, la fel pe 27 şi 30 august 1998. Temperatura minimă măsurată a fost de -30.4 grade în data de 19 februarie 1985, iar cea maximă de 25.7 grade pe 19 iulie 2007, după cum se arată pe Jurnaldevreme.ro. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

„Ruşine, Sofia Vicoveanca!“ Celebra artistă a avut o ieşire nervoasă la Festivalul Haiducilor VIDEO

 

Incredibil! Şi-au riscat viaţa, eliberând un urs uriaş, prins în sârme. „Oare ni s-o făcut milă de dracu'?“ VIDEO

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite