Zeci de studenţi din toată ţara încep,azi, aventura MASH

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit o tradiţie ca la începutul lunii august platoul Glăvoiu din zona Padiş să fie gazda taberei Medical Adventure School in Holiday (MASH), destinată în principal studenţilor medicinişti.

Aproximativ 60 de studenţi, din toată ţara, pornesc azi din Oradea spre tabără. Cazarea fiecărui participant se face la cort, indiferent de condiţiile meteo, mâncarea este pregătită la comun, de către reprezentanţii Green Team, iar spălatul se face la duşuri improvizate, cu apă încălzită la soare. Programul a fost iniţiat în anul 2001, ca urmare a unui parteneriat mai amplu între organizaţiile, serviciile şi instituţiile implicate în salvarea în situaţii speciale. MASH reprezintă un eveniment de referinţă pentru pregătirea salvatorilor, fiind unicul de acest gen din ţară cu o tradiţie de peste zece ani.

„Scopul celei de-a şaisprezecea ediţiii a taberei constă în pregătirea pentru intervenţii speciale a tinerilor studenţi şi medici, în principal, dar şi a tuturor celor care vor să fie un sprijin real pentru serviciile de salvare" a spus dr. Hadrian Borcea,coordonatorul medical al taberei. În cadrul acestui proiect au loc stagii de prim ajutor, traumatologie, intervenţii în caz de dezastre, search and rescue, tehnica speologiei alpine, orientare montană, deontologie montană, utilizarea tehnologiilor moderne în situaţiile de salvare. Participanţii pot urma cursul de BLS (Basic Life Support) care este acreditat de către Consiliul Român de Resuscitare, ei primind, pe lângă diploma de participare MASH şi un certificat din partea Consiliului.

După cinci zile de trasee şi cursuri, studenţii vor lua parte, sâmbătă, la un exerciţiu demonstrativ de salvare. Organizarea taberei în zona Padiş a fost special aleasă pentru simularea unor posibile situaţii de dezastre când resursele disponibile pot fi limitate sau inexistente.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite