WIKILEAKS: Ioan Micula susține că americanii sabotează firmele autohtone, cu complicitatea politicienilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Micula, miliardarul bihorean, susține că dezvăluirile făcute de Wikileaks îl determină să creadă că statul român și oficialii români au acționat în funcție de interesele Statelor Unite ale Americii, care voiau să elimine orice concurență de pe piața românească, în favoarea marilor companii americane producătoare de băuturi carbogazoase.

"Este vorba efectiv de o discriminare extraordinar de mare în detrimentul firmelor naționale. Cei care au făcut asta merită pedepse. Am rămas efectiv șocat. Sunt proceduri standard pentru distrugerea firmelor naționale prin lobby făcut de către ambasadori. Se pare că a existat o politică a oficialilor americani să distrugă companiile care au făcut concurență firmelor lor. Mi se pare incredibil faptul că oficialii români au acceptat așa ceva", a declarat Ioan Micula.

"Este absolut ordinar ca acești reprezentanți români să meargă să raporteze la Ambasada Americii și să acționeze în interesul americanilor și nu al firmelor românești. De aici tragem concluzia că nu toți investitorii sunt tratați la fel, ci trebuie să ai protecția unui ambasador. Este un șantaj direct", a completat miliardarul bihorean.

Cer să se sesizeze oficialii europeni


Frații Micula, care în prezent se află în proces cu statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială, susțin că abia acum au realizat de ce statul român le-a retras facilitățile care li s-ar fi cuvenit potrivit legii, pentru afacerile dezvoltate în zonă defavorizată.

"S-au făcut presiuni din partea companiilor americane Coca - Cola și Pepsi să câștige ei mai bine. După ce am intrat noi pe piață, valoarea cotei de piață pe segmentul băuturilor carbogazoase a scăzut la jumătate. Astfel, companiile respective nu au putut să-și vândă produsele la prețuri la fel de mari pe cât estimau. Ar trebui să se sesizeze oficialitățile europene, pentru că este un șantaj în favoarea firmelor americane, nu se pune problema de altceva", a subliniat Ioan Micula.

WIKILEAKS: "European Drinks & Food, companie de practici de business dubioase, care a apelat la manipulare politică și economică"

Au vrut să elimine concurența românească

El a precizat că celebrele companii de băuturi răcoritoare ar fi fost deranjate de succesul înregistrat de produsele firmei European Drinks. "În nicio țară nu au avut o cotă de piață atât de mică cum au avut la noi. Când au intrat ei pe piață, cota noastră era de peste 50%. Ca la noi nu s-a mai întâmplat nicăieri. Coca-Cola și Pepsi nu aveau împreună cât aveam noi cotă de piață. Din cauza asta au fost făcute tot timpul presiuni asupra noastră, deși s-a spus că noi am fi făcut presiuni asupra statului", a completat omul de afaceri din Top Forbes.

"Investițiile făcute de noi sunt enorme"

Ca urmare, Micula susține că statul român le-a retras facilitățile acordate pentru activitățile comerciale din zonă defavorizată, la presiunile oficialilor americani. "Americanii de la Coca-Cola și Pepsi au fost deranjați de faptul că am avut un segment de piață atât de mare. Nu am avut niciodată dovezi, dar după vizita lui Adrian Năstase în Statele Unite ale Americii, din 2004, ne-au luat nouă facilitățile", a precizat miliardarul bihorean.

Fraţii Micula l-au cumpărat pe “Dracul”, pentru a-şi proteja votca

El a spus că, împreună cu fratele lui Viorel Micula, a făcut investiții enorme în zona Sudrigiu și Ștei, din Bihor, și statul le-a garantat, prin legislație, facilități până în 2009, aprilie. "Noi am vrut să investim în zona Bucureștiului, însă statul ne-a convins să ne mutăm afacerile în zonă defavorizată, pentru că ne dă facilități. Facilitățile erau, potrivit legii, pentru o perioadă de  zece ani, însă noi trebuia să rezistăm acolo zece ani. Prin urmare, am făcut acele investiții de așa manieră încât să putem rezista 20 de ani. Costurile de producție într-o zonă defavorizată sunt de două trei ori mai mari față de alte zone. Însă, pentru că noi ne-am folosit capul și mintea, am reușit să facem ceva acolo", a explicat Ioan Micula.

Proces împotriva statului

El a spus că statul român le-a retras facilitățile după cinci ani, motiv pentru care a intentat proces statului la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții. "Cinci ani a mers totul bine. Când am fost la mijlocul investițiilor ni s-au restras facilitățile. Din documentele pe care le-am avut până acum, a reieșit că facilitățile ne-au fost luate datorită acquis-ului comunitar. Însă acum am pus cap la cap informațiile și ne-am dat seama că de fapt din cauza acestor firme, ne-au fost luate facilitățile. Tot ce au vrut a fost să ne denigreze, să ne ponegrească, să ne închidă activitatea", a declarat Micula.

Fiul miliardarului Viorel Micula face reclamă la apă minerală pe Facebook

De ce suntem baroni locali?

"Ce înseamnă baroni locali pentru Ambasada Americii? Cum și-a permis o ambasadă să facă așa ceva? Ambasada Americană să ne spună de ce suntem noi baroni locali. Nu ni se potrivește deloc această catalogare. Nu am avut funcție politică, nu suntem cetățeni români", a declarat magnatul Ioan Micula.

FOTOGALERIE Viața luxoasă a copiilor de Top Forbes

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite