Profesorul „anti-mască” din Oradea, cu dosar penal şi cercetat disciplinar, dar „sâcâit” de situaţie. O altă profesoară îi calcă pe urme

0
0

Profesorul orădean Nelu Pop, ajuns celebru după ce a difuzat pe Facebook o înregistrare în care protesta faţă de purtarea măştilor de protecţie în sala de clasă, este cercetat disciplinar, dar şi penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi a făcut o nouă postare în care se declară „sâcâit".

Potrivit inspectorului şcolar general Virgil Blage, cazul a ajuns în atenţia procurorilor la sesizarea ISJ Bihor, iar situaţia nu este singulară. “Mai avem un caz, cu o profesoară care instigă la nerespectarea regulilor, îşi trimite copiii la şcoală fără mască şi se laudă că la orele ei masca nu se poartă. Este cadru didactic la Şcoala Gimnazială Dacia şi a participat şi la protestul de sâmbătă (organizat faţă de purtarea măştilor în şcoli, n.r.). Pentru ambii profesorii, măsurile luate sunt similare: la nivelul şcolii, se constituie comisii de cercetare disciplinară, iar noi, din Inspectoratul Şcolar, am depus plângere penală pe numele lor pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a explicat Blage. 

Înregistrarea anti-mască de protecţie făcută de profesorul de sport, devenită virală pe Facebook, a atras atenţia şi Poliţiei Bihor, care s-a autosesizat, iar profesorul a încasat şi o sancţiune contravenţională cu o amendă de 2.500 lei, în baza Legii 55/2020.

„Suntem alături”

Cum era de aşteptat, profesorul orădean are şi apărători. Zeci de persoane i-au scris pe Facebook, pentru a-şi arăta susţinerea, descriindu-l ca un bun profesionist, dedicat muncii sale, cu numeroase performanţe la activ, care produce anual 8-12 medaliaţi şi a lucrat inclusiv pentru lotul naţional de lupte.

“Are numai rezultate, a făcut campioni din copii”, a declarant, pentru Adevarul.ro, o mămică, arătând că Pop este cel care, de pildă,a descoperit că înfiinţarea federaţiei naţionale de haltere şi lupte s-a petrecut la Oradea, în urmă cu nouă decenii, şi a făcut eforturi de a organiza o competiţie naţională care să marcheze evenimentul, fără a fi ajutat de autorităţile locale. "Suntem alături de el. Ne vom duce în faţa Inspectoratului, dacă e cazul", a spus un alt părinte, Adrian Seica.

"Animăluţele din ţarc"

După cum Adevărul a mai scris, profesorul Nelu Pop de la LPS Bihor s-a filmat în clasă, în timp ce şi el, şi elevii săi de clasa a XI-a purtau măşti de clovn, ca o formă de protest faţă de faptul că în şcoală stau ca "animăluţele în ţarc" şi că sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie.

În aceeaşi filmare, cadrul didactic îl prezenta ca pe un martir pe un alt politician anti-mască, George Simion, fondatorul partidului Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR) şi participant de frunte la protestele organizate în Capitală împotriva obligaţiei de purtare a măştii de protecţie. "La fel cum George Simion stă noapte de noapte, supus unor abuzuri, începând cu autorităţile, să încercăm să schimbăm ceva. Să nu devenim nişte animăluţe care nu pot gândi, cu botniţa pe gură", spunea instructorul de lupte.

Ulterior, după ce protestul său a atras critici inclusive din partea preşedintelui şi a premierului, Nelu Pop a făcut o nouă postare pe Facebook, în care a arătat că-şi susţine punctul de vedere. 

https://www.facebook.com/nelusandu.pop.33/posts/160884472311417

“Îmi susţin în continuare punctul de vedere, adică nu sunt de acord cu purtarea măştii în timpul orelor de curs", a explicat el arătând, însă, că nu ar fi îndemnat niciun adolescent să nu poarte mască şi că nu a îndemnat pe nimeni să nu respecte legea.

„Îmi susţin punctul de vedere”

"Vreau să vă anunţ pe această cale că îmi susţin în continuare punctul de vedere, adică nu sunt de acord cu purtarea măştii în timpul orelor de curs. De ce ? Păi atâta timp cât elevii stau şi socializează împreună înainte şi după orele de curs fără mască pe gură, stau înghesuiţi la poarta şcolii să li se ia temperatura.... înainte de gard nu iau COVID ??? decât după gard, în sala de curs???", a scris Pop.

Susţinând că nu ar fi îndemnat nici un adolescent să nu poarte mască, respectiv că nu a îndemnat pe nimeni să nu respecte legea, Pop spune că i se aduce atingere libertăţii de exprimare.

"Dar cum rămâne cu art. 30 din Constituţia României, articol care ne spune că avem dreptul de a ne exprima liberi, fără nici o constrângere. Dacă şi libertatea de exprimare a opiniilor personale a ajuns o problemă reală pentru instituţiile statului, atunci ne întoarcem în comunism... Am pretenţia că trăiesc intr-o ţară Democrată, liberă, care îşi respectă cetăţeii. Dacă ni se ia şi dreptul la o exprimare liberă unde ajungem ???? Sclavi totali, supuşi peste măsură???? Eu imi doresc pentru copiii mei să se poată exprima liber, îmi îndemn copiii să respecte legea, dar să-şi cunoască şi să lupte pentru drepturile lor", a scris el pe Facebook.

„Probabil l-aş da, sau nu”

Într-un interviu acordat G4media, profesorul a declarat, totodată, că intenţionează să rămână în Învăţământ. “Mi se pare oricum o nebunie toată povestea asta, tot acest tam-tam. Nu mă aşteptam. Eu ce-am făcut? M-am exprimat liber. Dacă nu mai putem face asta, unde ajungem? Eu merg la cursuri. Sunt profesor de lupte şi mă duc în continuare la antrenamente, sigur că mă duc. La clasă predau teorie sportivă. Eram la cursul de teorie sportivă la clasa a XI-a atunci când m-am filmat. Săptămâna viitoare voi merge din nou”, a spus el. 

Pop a recunoscut că, înainte de a se filma cu elevii în sala de clasă nu a discutat cu părinţii acestora, considerând că “având 17 ani jumate, 18 ani, cred că ei sunt liberi să decidă ei pentru ei şi au capacitatea de a gândi” însă ulterior a primit susţinerea părinţilor. “Am susţinerea lor. Şi copiii îmi scriu, îmi trimit mesaje de susţinere.

Potrivit G4media, profesorul nu neagă existenţa virusului gripal dar nu crede că e “atât de periculos pe cât se vehiculează”, pentru că “sunt sute de studii şi medici care spun treaba asta”, studii şi medici pe care, însă, nu le poate exemplifica şi îşi susţine în continuare părerea că masca nu este necesară în sala de clasă însă recunoaşte că o poartă unde e “constrâns de lege”. “Dacă nu aş fi constrâns, nu aş purta-o. Dar respect legea”.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Protest anti-mască în nordul Moldovei. Zeci de părinţi susţin că purtarea măştii la şcoală poate afecta sănătatea copiilor

VIDEO CTP, despre profesorul care îndeamnă elevii să nu poarte mască: „Un troglodit care articulează limba română”

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite