PORTRET Orădeanca Tabita Samu dă viaţă mărgelelor şi decoraţiunilor
0
Tânăra transformă în obiecte de decor orice atinge, de la mărgele la banale sticle de vin sau cutii de lemn. Absolventa de psihologie şi-a descoperit recent pasiunea pentru obiectele de decor.
Profil:
Născută: 6 august 1988, Vadu Crişului
Studii: Facultatea de Psihologie, Oradea
Familie: Necăsătorită
O sticlă de vin rămasă în cămară după o petrecere poate căpăta o viaţă nouă, în mâinile dibace ale Tabitei Samu. Cu multă creativitate, aceasta o transformă într-un obiect de artă, pe care oricine îl poate folosi pentru a-şi decora locuinţa. „Ai nevoie de vopsele acrilice, hârtie de orez sau şerveţele, lipici şi multă imaginaţie”, a spus Tabita, care şi-a descoperit recent pasiunea pentru decoraţiuni. Îndrăgostită de tot ceea ce înseamnă frumos şi culoare, Tabitei îi place să-şi petreacă timpul înşirând mărgele multicolore, dând viaţă unor coliere originale dar purtabile, în viaţa de zi cu zi.
„Uneori folosesc şi mărgele din sticlă de Murano, dar acestea sunt destul de scumpe şi încerc să mă orientez spre altele, care arată la fel de bine, dar sunt mai accesibile pentru publicul larg”, a explicat Tabita, care lucrează circa o oră la realizarea unui colier. Tabitei îi place şi să colaboreze cu clientele sale, lăsându-le pe ele să aleagă mărgelele sau pietrele din care vor să li se facă bijuteriile.
De aproximativ o lună, Tabita învaţă să realizeze cutii pentru bijuterii, din lemn. „Sunt cutii simple care, îmbrăcate în şerveţel, pictate şi accesorizate, arată minunat şi înnobilează mobilierul pe care sunt aşezate”, a spus Tabita.
Faptul că are talent la realizarea bijuteriilor şi a obiectelor de decor a surprins-o, fiindcă niciodată nu şi-a imaginat că va ajunge să se specializeze în acest domeniu. „Când eram copil visam să ajung profesor sau medic”, îşi aminteşte tânăra, care iniţial a fost intimidată de multitudinea de modele, culori şi posibilităţi de creaţie, specifice „lumii” bijuteriilor fantezie.
Tabita este absolventă a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea. „Mi-aş fi dorit să merg la facultate într-un centru universitar mai mare, dar am ajuns să studiez aici, în cele din urmă. Aş vrea să îmi continuu studiile, cu un masterat în Resurse Umane, dar la Oradea nu ştiu să fie o astfel de specializare”, a mai spus Tabita care, de la terminarea facultăţii, a încercat fără succes să se angajeze în domeniul pentru care s-a pregătit trei ani. Întrebată dacă peste zece ani se vede trăind şi creând bijuterii tot în România, tânăra a spus că speră să nu fie nevoită să-şi părăsească ţara, aşa cum se întâmplă în ultima vreme cu majoritatea tinerilor.
Întrebări şi răspunsuri
Ai participat la târguri de profil?
Am participat la primul târg de cadouri de Crăciun handmade din Oradea, care s-a ţinut la Galeria de Artă. A fost un succes, dovadă că orădenii preferă obiectele de decor şi bijuteriile deosebite.
Care crezi că este cel mai important lucru, pentru a crea bijuterii cu succes la public?
Imaginaţia şi creativitatea sunt cele mai importante. Restul se învaţă pe parcurs. Consider că orice obiect, oricât de banal, poate fi transformat în ceva deosebit, într-un obiect de decor care să-ţi reflecte personalitatea.
Ce-i place:
Tabitei îi place să călătorească şi să gătească orice, mai puţin prăjituri. „Visez să ajung să vizitez Israelul. În luna de miere s-ar putea să merg în Mallorca”, a spus tânăra. Tabita se relaxează citind şi urmărind filme. „Îmi plac documentarele, comediile romantice şi thrillerele”, exemplifică Tabita.
Ce nu-i place:
„Nu suport când cineva nu-mi dă dreptate, chiar dacă, în sinea mea, ştiu că greşesc”, a spus orădeanca. Tinerei nu-i plac persoanele care nu sunt sincere. „Dacă ar fi să schimb ceva în ţara aceasta ar fi drumurile, care sunt foarte proaste”, a mai spus Tabita.