Portret: De o viață Viorel Potre le insuflă copiilor dragostea pentru sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Potre
Viorel Potre

Profesor de educaţie fizică şi sport, Viorel Potre este cel care a pus bazele Clubului Sportiv Felix Sânmartin. Viorel Potre are două mari pasiuni, sportul şi copiii.

PROFIL
Născut. 28 aprilie 1949, Sâmbăta
Educaţie. Facultatea de Educaşie Fizică şi Sport Oradea
Familie. Căsătorit, doi copii

Este profesor de 40 de ani şi de când a intrat pentru prima dată în curtea şcolii din Hidişel, acolo unde a fost repartizat imediat după terminarea facultăţii, a avut un singur scop: să le insufle copiilor dragostea pentru sport. Şi în mare parte a reuşit.
„Avem doar doi copii care sunt scutiţi la educaţie fizică şi sport şi nu fac, pentru că au un handicap. În rest, toţi copiii din şcoală fac sport, chiar dacă sunt scutiţi. Atâta cât poate fiecare”, spune, mândru, profesorul de sport. De-a lungul carierei didactice i-a învăţat pe copii handbal, baseball, atletism şi chiar oină.
În tinereţe, Viorel Potre a fost atlet, unul foarte bun. S-a lăsat însă de atletism după ce a intrat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea. „Dacă mă duceam la antrenamente, nu reuşeam să prind bursă”, îşi aminteşte profesorul. Plus că s-a supărat pe cei de la universitate pentru că nu l-au inclus în lotul pentru Campionatul Universitar, deşi cu timpii scoşi de el universitatea ar fi urcat pe locul 2, de pe 3, în campionat.

Antrenor de oină
La terminarea facultăţii, profesorul a fost detaşat la şcoala de la Hidişel, iar după doi ani a mers ca profesor de sport la şcoala din Sâmbăta, localitatea natală. Aici începe să-i înveţe pe copii oina. „Eram antrenor de oină şi arbitru din ’71 şi le tot spuneam copiilor poveşti frumoase despre acest sport. Au prins drag de el”, îşi aminteşte profesorul. Şi-a fabricat singur cinci bastoane şi a început antrenamentele. „Din ’79 până în ’89 am mers cu copiii din Sâmbăta an de an la campionatele naţionale, care se ţineau la mare. Zeci de tineri din Sâmbăta au văzut marea pe spezele oinei”, povesteşte Viorel Potre.
După 1990, pofesorul decide să înceapă să antreneze şi baseball. După ce face câteva cursuri, pune bazele unei echipe de cadeţi. Din lipsa de finanţare renunţă însă la acest sport. „Echipamentul este foarte scump şi ai nevoie de teren amenajat”, îşi motivează profesorul decizia. „Consider că oina este un sport mai spectaculos, mai complet şi mai bărbătesc decât baseball-ul”, adaugă Viorel Potre.  Spune că doreşte să refacă o echipă de oină la şcoala din Sânmartin.

Fondatorul CS Felix Sânmartin
Tot din dragoste pentru sport, în anul 1992 decide să pună bazele primului club sportiv din Băile Felix, CS Felix Sânmartin. Clubul sportiv are acum patru secţii: lupte libere - al cărui antrenor este fiul său Bucur Potre, karate kyokushin, atletism şi kickbox. Sportivii legitimaţi la CS Felix au reuşit să se impună, de-a lungul anilor, la campionatele naţionale, dar şi europene.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă sportul pentru dumneavostră?
Dacă-l parafrazez pe Ion Creangă pot să spun să este o pierdere utilă de timp. Este important pentru formarea unui copil din punct de vedere fizic, psihic, mental. Un copil care face mişcare altfel gândeşte, atfel se controlează. Sportul în şcoli ar trebui să se facă aşa cum spune legea, cinci ore pe săptămână.

Copiii sunt dorinici să facă sport?
Copiii cu care lucrez aici, acum sunt dornici de mişcare. Din cauza vieţii bune pe care o duc, supraalimentaţie, televizoare, calculatoare, mulţi au la un moment dat senzaţia de neputinţă atunci când fac mișcare. Aceia nu trebuie forţaţi, trebuie lăsaţi să facă atât cât pot, că altfel îi pierzi.

Ce-i place
Viorel Potre spune că-i place muzica populară, grădinăritul şi iubeşte toţi copiii. „Am şi doi nepoţi care sunt ciclişti. Am o bicicletă tridimensională, adică mergem trei persoane pe ea, eu şi nepoţii”.

Ce nu-i place
Că nu i se dă învăţământului importanţa pe care o merită şi pentru că toată lumea când se gândeşte la învăţământ, se gândeşte la profesori. „Copilul e cel important aici”, crede dascălul.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite