Peste o mie de orădeni cer în instanţă anularea demolărilor din centrul oraşului VIDEO

0
0
peste 1000 oradeni au dat in judecata Primaria municipiului oradea

Peste o mie orădeni au semnat pentru declanşarea unui proces colectiv în care au contestat în instanţă Planul Urbanistic Zonal pentru centrul istoric al municipiului, reclamând că acesta va duce la exproprierea a zeci de case de pe trei străzi.

Acţiunea a fost înaintată instanţei de judecată în numele orădenilor de către Asociaţia Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor care reclamă că Primăria din Oradea pregăteşte cea mai mare expropriere de după '89 din România, în zonele centrale protejate, că o face după reglementări arbitrarii, greu de înţeles pentru cetăţeni, dar şi în contradicţie cu legea.

Fără logică

„Apreciem că există pericolul distrugerii iremediabile a unor construcţii, spaţii, străzi şi piaţete care compun în mod autentic Ansamblul Urban „Centrul Istoric Oradea”, monument categoria A de importanţă naţională şi universală”, a transmis ONG-ul, printr-o informare de presă în care arată că acţiunea administraţiei locale este lipsită de logică. 

Pe de o parte sunt pietonalizate unele străzi din zona centrală pentru reducerea poluării şi încurajarea mobilităţii lente (pietoni, biciclete), pe de altă parte se fac exproprieri şi demolări la distanţe mici (100-700 m) de zona pietonală pentru lărgirea tramei stradale pentru trafic auto. 

ONG-ul a solicitat Tribunalului Bihor suspendarea provizorie şi anularea Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Construită Protejată Centrul Istoric Oradea (PUZ CP Oradea), care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2022.

Vă recomandăm şi: 

Proces între Primăria Oradea şi un fost consilier local pe tema taxelor „umflate“ de la creşă. Ce a decis instanţa

Victor Micula o comite din nou. A pus un amic să-i facă praf bolidul de lux ca să încaseze prima de asigurare

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite