Judeţul din România unde autorităţile plătesc cinci milioane de euro pentru ca oamenii să pună mâna pe carte VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste cinci milioane de euro vor fi cheltuiţi, în Bihor, pentru modernizarea a 26 de biblioteci din judeţ, inclusiv a Bibliotecii Gheorghe Șincai, din Oradea, care va fi transformată într-un adevărat spaţiu de relaxare, cu cafenea, terasă, amfiteatru, ateliere de creație și ludotecă pentru copii.

Biblioteca Judeţeană din Oradea se transformă. Foto: randări CJ Bihor
Biblioteca Judeţeană din Oradea se transformă. Foto: randări CJ Bihor

Consiliul Județean Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Cercetării un contract de finanțare cu fonduri din PNRR pentru modernizarea și digitalizarea bibliotecilor, în cadrul unui proiect în care ar urma, de asemenea, să fie „învățați” să deprindă abilități digitale 2.500 de bihoreni.

Concret, bibliotecile comunale vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, unde se vor organiza și cursuri gratuite pentru oamenii care vor dori să înveţe să cum să folosească un calculator, cum să caute informații pe internet și alte deprinderi de acest fel.

De asemenea, în comunele din vecinătatea municipiului Oradea - Sânmartin, Sântandrei şi Oşorhei, se vor reînfiinţa bibliotecile, clădirile vor fi reabilitate și dotate.

Studio pentru înregistrări

La Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea vor fi vizate de lucrări parterul, etajul I și etajul II. La parter va fi refăcut accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară, și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift.

Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Tot aici va fi amplasat și fondul de carte pentru copii.

La primul etaj va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți, iar la etajul al doilea proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediatecă și un studio pentru înregistrări.

Cărți electronice și videotecă

Cea de-a doua componentă a investiției o reprezintă digitalizarea bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru digitalizarea prin scanare a cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio-book, precum și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

„Licitaţia pentru selectarea unui constructor la Biblioteca Județeană a fost publicată. De asemenea, am finalizat cele trei proiecte pentru primăriile din zona metropolitană, unde se reabilitează bibliotecile comunale. Aceste trei licitații vor fi organizate de cele trei unități administrativ-teritoriale. Dacă totul va fi în bună regulă, în toamna acestui an ar trebui să avem un contract de execuție semnat pentru Biblioteca Județeană și să începem imediat lucrările”, a spus președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 20,737 milioane lei fără TVA, echivalentul a 4,215 milioane euro din PNRR, la care se adaugă 3,940 milioane lei, echivalentul a 801.003 euro, reprezentând valoarea neeligibilă a TVA. 

Suma nerambursabilă este de 12,715 milioane lei, restul reprezentând contribuția Consiliului Județean Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite