FOTO László Tőkés, în faţa a sute de unguri, la Oradea: ”Trebuie să continuăm schimbarea de regim! Ce se întâmplă acum îmi aminteşte de Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de unguri participă la mitingul din Oradea, dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindenti. Aici, evenimentul e sărbătorit separat de către UDMR şi PPMT. Europarlamentarul László Tőkés a ţinut un discurs în care compară vremurile de acum din România cu cele din Epoca Ceauşescu, atacând decizia autorităţilor române de a interzice intrarea în ţară a mai multor cetăţeni maghiari.

UPDATE ORA 13.04 Prezent la evenimentul din Oradea dedicat Zilei Maghiarilor de Pretututindenti, europarlamentarul László Tőkés a ţinut un discurs acid adresat autorităţilor din România, pe care le acuză că se comportă identic ca-n vremurile dictatorului Ceauşescu. László Tőkés a criticat vehement decizia autorităţilor române, anunţată vineri de oficialii Ministerului de Interne, de a nu permite intrarea pe teritoriul ţării noastre a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili. 

Declaraţia lui László Tőkés, la Oradea: ”Trebuie să continuăm schimbarea de regim. Din 1948, a fost nevoie de câteva decizii pentru a se ajunge la o libertate mai deplină. Să nu ne oprim la 1989, să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul. Pentru maghiarii din Transilvania e adevărată împăcarea, dacă trecem cu vederea realitatea. Situaţia noastră privind starea demografică a maghiarilor se poate compara cu cea a tătarilor, care a scăzut la mai puţin de 20%. Acum 20 de ani, aveam un procentaj de 45%. Scăderea este rezultatul unei politici comuniste, şoviniste. Este vremea să nu tăcem, ci să vorbim aşa cum zice Sfânta Scriptură. Numărul maghiarilor din Oradea a scăzut de la o majoritate la 26%. Dacă continuăm, vom dispărea din Oradea, oraş fondat de un rege maghiar”.

Deranjat că mai multor unguri le-a fost interzisă intrarea în România, în urma unui anunţfăcut de oficialii MAI, în cursul zilei de vineri, 14 martie, europarlamentarul László Tőkés a subliniat că acest lucru îi aminteşte de vremurile comuniste. ”Îmi aminteşte de Era Ceauşescu, când mai mulţi unguri au fost declaraţi persoana non grata. Politicianul Vasile Blaga mă surprinde pentru că m-a ameninţat cu pierderea cetăţeniei româneşti, pentru că am făcut o declaraţie. Este inadmisibil!”. 

Reprezentanţii PPMT îşi vor începe activităţile la ora 10.30, când vor avea loc depuneri de coroane de flori la mormântul lui Kazimir Rulikowski, după care, de la ora 11.00, o altă  depunere de flori va avea loc la bustul poetului Petofi Sandor din parcul cu acelaşi nume. La ora 12.00,  simpatizanţii PPMT se vor întâlni  la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre.

La fel ca în anii trecuţi, cei de la UDMR vor  depune coroane de flori la Cimitirul „Rulikowski” , de ora 15, la statuia lui Nicolae Bălcescu, de ora 15:40 şi la statuia Szacsvay din Parcul Libertăţii de la ora 17.00.

Aici vor avea loc şi discursurile liderilor UDMR. La finalul evenimentului, aşa cum se întâmplă an de an, va avea loc parada husarilor care va fi condusă de mulţime spre Parcul Petofi. Seara, maghiarii se vor întâlnii la Teatrul de Stat unde va avea loc un spectacol al unei trupe de la Budapesta.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/agenda-ascunsa-a-lui-laszlo-tokes-1520161.html">Agenda ascunsă a lui László Tőkés</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/laszlo-tokes-brandul-udmr-ului-este-prea-mare-1511398.html">Laszlo Tokes: "Brandul UDMR-ului este prea mare. Interesul de partid depăşeşte interesul naţional al maghiarilor din ţară"</a>

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite