Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.

Orădeanul a primit o pedeapsă cu amânare pentru spionarea soţiei Foto: Shutterstock
Orădeanul a primit o pedeapsă cu amânare pentru spionarea soţiei Foto: Shutterstock

Hotărârea a fost pronunţată de Judecătoria Oradea şi menţinută de Curtea de Apel Oradea într-un proces declanşat anul trecut de Parchetul de pe lângă Judecătoria locală ca urmare a unei reclamaţii făcute în toamna anului 2018 de soţia „interceptată” cu care bărbatul era în divorţ şi pe care acesta o bănuia că încearcă să-i „întoarcă” pe copii împotriva lui.

Sub supraveghere

Ca să strângă dovezi împotriva femeii, orădeanul a cumpărat două microfoane, pe care le-a plasat în dormitorul şi sufrageria locuinţe, înregistrând discuţiile pe care femeia le purta cu copiii, mama şi prietenele ei.

Atât că, la un moment dat, în timp ce făcea curăţenie, femeia a găsit dispozitivele şi, dându-şi seama ce sunt, pe 31 octombrie 2018 le-a predat la Poliţia municipiului Oradea, unde l-a reclamat pe soţ pentru violarea vieţii private.

Însă bărbatul nu s-a oprit, iar în primăvara lui 2019, în timpul procesului de divorţ, în ciuda faptului că era, deja, anchetat pentru „spionarea” nevestei, el a depus la dosar un CD cu înregistrări, semn că a continuat să o supravegheze. Urmarea? Femeia s-a dus din nou la Poliţie şi şi-a completat plângerea împotriva lui, acuzându-l de o nouă violare a intimităţii ei.  

Condamnat penal

Potrivit legii, violarea vieţii private constă în atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private. Fapta constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la o luna la 6 luni sau cu amendă.

Stomatologul a şi fost trimis în judecată pe 1 noiembrie 2021 şi atât Judecătoria Oradea, pe 15 iunie 2022, cât şi Curtea de Apel Oradea, pe 28 noiembrie 2022, au decis că faptele sale nu au nicio justificare legală.  „Exercitarea drepturilor părintești nu este de natură a justifica violarea dreptului la viață privată a celuilalt părinte” au arătat magistraţii în soluţiile pronunţate, explicând că legea permite înregistrările de voce şi imagini doar dacă privesc propriile convorbiri sau comunicări cu alţii. 

Pus la plată

Orădeanul a primit o pedeapsă de 1 an şi 2 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost, însă, amânată, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Judecătorii au considerat că victima bărbatului este îndreptăţită să primească şi despăgubiri pentru trauma pe care a suferit-o.

Aşa că au dispus stomatologul să plătească femeii daune morale de 10.000 lei, plus plata tuturor cheltuielilor de judecată, atât ale soţiei, de care între timp a divorţat, cât şi ale statului.

„Îndeplinirea obligaţiilor părinteşti de către inculpat nu înlătură caracterul ilicit al acţiunilor acestuia şi nu pot constitui o cauză justificativă în cazul de faţă. Acţiunile inculpatului nu au fost comise în legătură cu exercitarea drepturilor şi obligaţiilor părinteşti şi nu pot justifica violarea vieţii private a persoanei vătămate”, au decretat judecătorii.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite