Cea mai faină reţetă de pui cu găluşte şi smântână din Ardeal. Cum o prepari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: izeselet.hu
Foto: izeselet.hu

Nelipsit din reţetarul gospodinelor din Ardeal, papricaşul de pui cu smântână şi găluşte poate fi alegerea perfectă pentru un prânz în familie. Se prepară uşor, iar sosul fin de smântână care învăluie bucăţile de carne şi bulgăraşii albi de găluşte îl fac irezistibil.

Ingrediente:

- 3 linguri ulei

- 2 cepe roşii de mărime medie

- 2-3 căţei de usturoi

- 1 lingură boia dulce

- 2 bucăţi ardei kapia

- 4 roşii pasate

- 8 bucăţi pulpe superioare de pui

- sare, piper negru măcinat

- 3-4 linguri de smântână (după gust)

- 1 lingură făină

Pentru găluşte:

- 0,5 kg făină

- 3 ouă

- Sare, apă

Ceapa se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei până când devine sticloasă. Se ia de pe foc şi se amestecă cu boiaua, după care se adaugă ardeiul tăiat mărunt, roşiile pasate. Cratiţa se pune înapoi pe foc, iar când începe să fiarbă se adaugă pulpele de pui spălate, sare, piper şi apă cât să le acopere.

Carnea se lasă la fiert până când devine moale, iar dacă mai este nevoie, se completează cu apă. Când pulpele s-au fiert, se scot din cratiţă. Într-un bol, se amestecă o lingură de făină cu smântâna şi câteva linguri din sosul din cratiţă, după care se toarnă amestecul peste sos, încet, ca să nu se formeze cocoloaşe.

Sosul de smântână se pune înapoi pe foc, ca să dea în clocot după care pulpele se aşează înapoi în compoziţie.

Pentru găluşte, făina se amestecă cu ouăle şi cu atâta apă cât să devină un aluat mai gros decât cea de clătite. Se pune apă la fiert cu puţină sare. Când fierbe, din aluat se formează găluşte cu o linguriţă umezită în apă caldă, care se lasă la fiert la foc mediu. După ce ajung la suprafaţa apei, se mai lasă 2-3 minute la foc mic, acoperite cu capac întredeschis.

Se scot într-o strecurătoare, se spală scurt sub un jet de apă rece şi se pun înapoi în oală, unde se amestecă cu un pic de ulei sau unt, ca să nu se lipească.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite