Ce trebuie să facem pentru a nu rămâne fără baterie la maşină iarna: „Curentul produs de alternator va fi suficient pentru reîncărcarea acumulatorului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna este anotimpul in care acumulatorii maşinii au cele mai mari şanse sa cedeze. Specialiştii ne spun ce trebuie să facem dacă ne lasă bateria, dar şi cum să-i prelungim viaţa când afară se înregistrează cu mult sub minus zero grade Celsius.

Înainte de a porni motorul este indicat să fie închişi toţi consumatorii de energie: casetofonul, sistemul de dezaburire, faruri, lumini, ştergătoare de parbriz, sistemul de climatizare sau aerul condiţionat.

“Trebuie să păstraţi întotdeauna bornele bateriei curate, fără reziduuri de acid sau murdărie. Recomandat este să fie inspectate periodic, măcar o dată pe lună, pentru a observa dacă sunt sau nu corodate. Bornele curate permit încărcarea eficientă a bateriei. Pe de altă parte, un contact imperfect din cauza reziduurilor depuse va scădea eficienţa încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va duce la uzura prematură atât a bateriei, cât şi a alternatorului”, ne-a explicat Răzvan Barbu, electrician auto.

Totodată, specialiştii recomandă utilizarea autoturismului cât mai mult. Autoturismul nu trebuie abandonat în parcare pentru lungi perioade de timp. Recomandat este să se circule pe distanţe lungi, dar nu este întotdeauna posibil. În acest caz, se recomandă ca bateria să fie încărcată la redresor.

“Este indicat să evitaţi pe cât posibil, în timpul călătoriilor scurte, utilizarea anumitor facilităţi ale autoturismului cum ar fi încălzirea scaunelor, încălzirea auxiliară, dacă maşina este echipată cu un astfel de sistem. Astfel, curentul produs de alternator va fi suficient pentru reîncărcarea acumulatorului”, a mai precizat electricianul auto.

Bateria ar trebui izolată cu ajutorul unei truse speciale de izolare care se găseşti în magazinele de profil. Husele de protecţie împotriva temperaturilor scăzute sunt confecţionate, în general, din plastic sau un alt material rezistent la acid. Acumulatorii care se mişcă se pot defecta foarte uşor şi există riscul producerii unui scurtcircuit.

“Printre motivele care duc la defectarea bateriei auto se numără folosirea maşinii foarte rar sau doar pe distanţe scurte, prin oraş, farurile uitate aprinse, o defecţiune la sistemul de încărcare al maşinii, o piesă sau o componentă defectă, care consumă mult mai mult decât ar trebui. Capacitatea unei baterii auto se măsoară în Ah (Amper-oră), iar acest indicator este menţionat pe eticheta acumulatorului şi indică capacitatea de stocare a electricităţii. Atenţie, să nu cumpăraţi o baterie cu o capacitate de stocare prea mică (nu va oferi destul curent maşini, dar nici o baterie cu o capacitate prea mare (alternatorul nu va reuşi să o alimenteze)”, a precizat Răzvan Barbu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite