FOTO Casa memorială Avram Iancu din Târgu Mureş, mâzgălită cu o inscripţie cu conotaţii triviale, care se încheie cu urarea „Trăiască Ungaria”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Memorială Avram Iancu din Târgu Mureş. FOTO: Marius Paşcan
Casa Memorială Avram Iancu din Târgu Mureş. FOTO: Marius Paşcan

Casa memorială Avram Iancu din Târgu Mureş a fost mâzgălită de persoane necunoscute cu o inscripţie "cu conotaţii triviale" care se încheie cu urarea "Trăiască Ungaria", atrage atenţia deputatul Marius Paşcan. El cere autorităţilor să înceapă cercetări pentru a stabili cine este autorul, dar şi să comunice rezultatul anchetei într-un caz similar, de anul trecut.

"Scandalos!!! Provocatori fără de minte au cutezat, astăzi, să murdărească faţada unei clădiri de referinţă din Târgu-Mureş, a Casei memoriale «Avram Iancu», de pe strada care poartă (re)numele Crăişorului munţilor, a eroului naţional al românilor. În inscripţia profanatoare sunt incluse, cu conotaţii triviale, şi numele martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, simboluri ale mişcărilor ţărăneşti şi răscoalei din 1785, murdăria încheindu-se cu urarea «Trăiască Ungaria!»", a scris pe Facebook deputatul Marius Paşcan, fost prefect de Mureş.

mures avram iancu muie. foto marius pascan

El a postat şi câteva fotografii cu inscripţia de pe clădire.

El a amintit că, anul trecut, o altă faţadă a unei clădiri din Târgu Mureş a fost mâzgălită printr-o inscripţie ofensatoare la adresa României similară, "poliţia identificând un suspect, de etnie maghiară, despre care nu se mai ştie nimic oficial de atunci".

"Solicit instituţiilor competente de ordine publică să demareze de urgenţă cercetările pentru identificarea făptuitorului. De asemenea, să informeze public asupra măsurilor legale care au fost dispuse în cazul precedent. Ascunderea sub preş din culpabile raţiuni a numelui vinovaţilor precum şi a sancţiunilor dispuse împotriva unor astfel de fapte reprobabile, inadmisibile, nu va face altceva decât să stimuleze asemenea producţii iresponsabile. Să vedem acum cine se teme mai mult de UDMR şi evită aplicarea corespunzătoare şi respectarea legii la Târgu-Mureş? Cui îi tremură genunchii pentru o funcţie publică, când trebuie să-şi facă datoria profesională pentru climatul necesar de linişte şi siguranţă publică?!", a adăugat el.

Poliţia a început verificările

Poliţia Mureş confirmă cele semnalate de deputatul Marius Paşcan şi spune că se fac verificări pentru identificarea vinovaţilor, conform Radio România Actualităţi - Mureş. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, Emanuela Rugină, a susţinut:

„Poliţia municipiului Tîrgu Mureş a fost sesizată prin apel 112, că în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, persoane necunoscute au scris pe peretele imobilului Casei memoriale „Avram Iancu” din Târgu Mureş, mesaje cu caracter antiromânesc şi cu un conţinut vulgar. Echipa operativă din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş a constatat că cele sesizate se confirmă. S-a constatat că acelaşi gen de mesaje au fost inscripţionate şi pe peretele unui alt imobil situat pe aceeaşi stradă, Avram Iancu. Se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”.

Târgu-MureşPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite