Capacitate 2017. Subiectele la Limba Română la Evaluarea Naţională. La Iaşi, mii de elevi susţin acest examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi începe Evaluarea Naţională FOTO Arhivă
Astăzi începe Evaluarea Naţională FOTO Arhivă

Peste 6.100 de elevi din judeţul Iaşi susţin astăzi prima probă din Evaluarea Naţională. Tinerii îşi vor testa cunoştinţele acumulate în cei patru ani de gimnaziu.

UPDATE 10.30 Elevii au avut de demonstrat că poezia "Ploaie", de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginarea sau reale petrecută la o competiţie sportivă.

subiecte capacitate 2017 romana 1
subiecte capacitate  2017 romana 2

Evaluarea Naţională debutează luni, 19 iunie, cu proba la  Limba şi literatura română. Potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, în judeţul Iaşi sunt înscrişi 6.106 candidaţi, iar evaluarea se desfăşoară în 181 centre de examen. Peste 2.500 de cadre didactice sunt implicate în comisiile aferente Evaluării Naţionale.

Elevii vor trebui să fie la centrele de examinare la care sunt repartizaţi încă de la ora 8.00 dimineaţă, accesul în sălile de curs fiind posibil doar până la ora 8.30. Durata primei probe scrise din cadrul Evaluării naţionale este de două ore. Astfel, elevii au la dispoziţie intervalul orar 9.00-11.00 pentru a rezolva subiectele propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale
 
Potrivit oficialilor IŞJ Iaşi, probele vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajului scris din texte literare şi non literare, precum şi de exprimare scrisă şi de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare. Primul subiect este centrat pe elementele de construcţie a comunicării, iar cel de-al doilea subiect implică cerinţe care privesc înţelegerea unui text dat, precum şi redactarea unei compuneri despre o temă impusă.

Pentru rezolvarea corectă a primului subiect, candidaţii vor primi 40 de puncte; pentru cel de-al doilea - 36 de puncte, în timp ce 10 puncte sunt din oficiu, iar 14 puncte vor fi acordate pentru redactarea întregii lucrări.

Următoarea probă este programată miercuri, 21 iunie, şi este cea de la Matematică, în timp ce joi, 22 iunie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16.00, urmând ca după această oră să fie depuse contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe data de 30 iulie.


Calendarul Evaluării Naţionale 2017:
19 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română
21 iunie – proba scrisă la Matematică
22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă
26 iunie – afişarea rezultatelor (până la ora 16) şi depunerea contestaţiilor (după ora 16:00)
27-29 iunie – rezolvarea contestaţiilor
30 iunie – afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Citeşte şi:

Zece reguli de bază pentru ca elevii să facă faţă unui examen de limba română. Secretele pentru a avea o lucrare perfectă

Antreprenor de pe băncile şcolii. A creat în timpul liber o aplicaţie care pune la treabă poliţia

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite