Sportivii care „trag la galere“ pentru aur la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi de zi, tinerii pregătiţi de Ioan Lazariuc vâslesc zeci de kilometri pe lacul de la baza nautică Dorobanţi ca să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumului la competiţii. Dacă prezentul este asigurat de succesele obţinute de Mihaela Petrila şi Irina Dorneanu, o nouă generaţie de campioane vine tare din urmă.

O după-amiază de vară într-o ambarcaţiune care pluteşte pe un lac pare a fi un scenariu ideal pentru cei care doresc să se relaxeze. Acest scenariu se repetă aproape zilnic pentru tinerii sportivi şi antrenori de la clubul CSM-LPS Iaşi. Rezultatul final însă nu este relaxarea, ci performanţa la cele mai importante competiţii de canotaj din lume.

Mărturie în acest sens stau nume precum Camelia Colţu (campioană mondială), Liliana Genes şi Elena Pleşca (vicecampioane mondiale), care au dus numele oraşului Iaşi pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Tradiţia acestor rezultate este dusă mai departe în prezent prin eforturile antrenorilor Ioan Lazariuc (LPS Iaşi), Dia Cehardi şi Sorin Bodnărel (CSM Iaşi).

„Suntem în mijlocul unui schimb de generaţii, în care s-au pierdut multe talente. Canotajul este un sport extraordinar de greu. Îţi trebuie multă răbdare şi un psihic deosebit de puternic. Niciunul dintre cei 16 sportivi care locuiesc acum la bază nu este din municipiul Iaşi, ci din judeţ“, indică Lazariuc.

Din urmă au confirmat deja Mihaela Petrila (campioană mondială la juniori) şi Irina Dorneanu (vicecampioană mondială la juniori). „Anul acesta au obţinut un rezultat extraordinar la Campionatele Naţionale pe ergometru, unde au bătut toate componentele lotului olimpic de canotaj“, explică antrenorul Ioan Lazariuc (foto jos).

image

Peste 1,80 metri la 13 ani

Succesul începe de la procesul de selecţie, unde se caută copii de la clasa a VII-a în sus cu înălţime de peste 1,80 de metri. Urmează sute de ore de antrenament.

„Zilnic efectuăm două antrenamente pe apă, unde juniorii 2 şi 3 parcurg câte 16 kilometri cu bărcile fără pauză. Al treilea antrenament al zilei este de forţă sau alergare 8 kilometri“, explică Lazariuc, care lucrează deja cu viitoarele campioane.

Astfel, „bijuteriile mici“ sunt Laura Gavriluţă, Irina Cioroi, Ştefana Munteanu şi Melania Valeriu. Mai mult, Constantin Tutu şi Geanina Zlăvog au fost selectaţi în 2011 la lotul naţional de tineret.

O altă componentă vitală a performanţei de la Iaşi o reprezintă dotările bazei nautice de la Dorobanţi. Cu ajutorul Federaţiei Române de Canotaj, s-au construit trei cabane cu 35 spaţii de cazare, mobilier nou, staţie de epurare proprie, sală de forţă cu ergometru precum şi panouri solare care contribuie la încălzirea apei. Până în 2013 se doreşte finalizarea a două hoteluri care vor mări capacitatea de cazare a bazei.

Pregătire irosită din cauza dotărilor

Dacă Federaţia Română de Canotaj asigură condiţii bune pentru antrenamentele de la Dorobanţi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre dotările puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei, care răspunde de LPS Iaşi. Principala problemă de la CSM-LPS Iaşi o reprezintă absenţa unui mijloc de transport pentru sportivi.

„Anul trecut am rămas fără microbuz. Domnul Ion Ţiriac ne-a sprijinit cu o maşină, dar este un microbuz din 1992, cu peste un milion de kilometri la bord şi cu care nu mai îndrăznim să ducem sportivii“, spune Lazariuc, care  până anul trecut făcea zilnic mai multe drumuri cu microbuzul pentru a-şi duce sportivii la şcoală în Iaşi şi înapoi la antrenamente.

Fetele care învaţă acum la gimnaziu s-au transferat la şcoli în Dorobanţi şi Aroneanu pentru a economisi timp. Elevele de liceu merg cu un autobuz în Iaşi şi de acolo cu maşinile RATP până în Copou la LPS.

„Fetele pierd zilnic un antrenament pentru că stau mult pe drumuri. Domnul ministru Funeriu ne-a promis anul trecut că ne va asigura un microbuz, dar până acum nu şi-a respectat cuvântul“, a indicat Lazariuc.
O altă problemă care poate fi rezolvată tot de Ministerul Educaţiei ţine de ambarcaţiuni. „La noi este un record mondial. În timp ce alte cluburi sportive şcolare au garnituri de bărci, LPS Iaşi are o campioană mondială la canotaj fără să aibă în inventar măcar o ambarcaţiune. Singura barcă aflată în proprietatea noastră a fost cumpărată de cei de la CSM în aprilie 2011“, explică Ioan Lazariuc.

Jale pe drumul spre baza nautică

Drumul care face legătura între Iaşi şi baza nautică din Dorobanţi arată impecabil. Cu doar 1,5 kilometri înainte de bază, carosabilul dispare şi în loc rămân nişte hârtoape mai crunte decât pe un drum forestier.

„După 10 ani în care competiţiile naţionale s-au ţinut la Năvodari, Iaşiul va găzdui campionatele naţionale şcolare, de juniori şi Cupa României la juniori în perioada 9-20 august. Sute de sportivi îşi vor aduce ambarcaţiunile la Dorobanţi prin dezastrul acesta de drum“, a spus Ioan Lazariuc. Antrenorul a semnalat situaţia la autorităţile judeţene încă din toamna anului trecut, dar fără rezultat în timp util.

„Ultima dată mi s-a spus că vor reabilita drumul în septembrie, dar până atunci se termină competiţiile de la noi. Mi s-a promis că măcar vor turna piatră“, a adăugat Lazariuc.

Tehnicianul dezaprobă lipsa de interes în rândul autorităţilor faţă de canotaj. „Iaşiul vrea să fie oraş european al sportului? N-o să fie nimeni prost să-i aducă pe cei din comisia europeană pe la baza nautică. Cine vine o dată pe drumul acesta nu mai vine şi a doua oară, chiar dacă îi dau bani. Este păcat de aceşti copii, care nu reprezintă un capital politic la vot pentru aleşii noştrii“, a oftat tehnicianul.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite