Povestea criminalului feroce care a evadat de la Iaşi: „Sunt un monstru”. Tânărul şi-a strangulat mama şi bunica de teama internării la Psihiatrie

0
0

Tânărul căutat după ce a evadat de la Spitalul de Psihiatrie din Grajduri nu este la prima faptă de acest gen. Silviu Tecuţă a mai reuşit să fugă din spital şi în 2012, fiind găsit la o biserică.

Tânărul de 24 de ani este protagonistul uneia dintre cele mai sângeroase crime care a avut loc, în ultimii ani, la Iaşi. Internat la secţia destinată bolnavilor psihici care au comis fapte grave, Silviu Tecuţă a mai creat şi în trecut probleme angajaţilor Spitalul din Grajduri. În 2012, la mai puţin de un an de când era instituţionalizat, Tecuţă a profitat de neatenţia îngrijitorilor şi a reuşit să fugă din unitate.

Băiatul a mers pe jos aproximativ patru kilometri, fiind ridicat de poliţişti de la un schit, chiar în timpul slujbei. La momentul respectiv, mai mulţi infirmieri care ar fi trebuit să îl supravegheze pe tânăr au fost sancţionaţi. „
A făcut o greşeală, nu se ştie dacă din vina lui sau a părinţilor şi poate a venit la biserica să caute alinare. Când au venit să-l ia (n.r. - poliţiştii) eram în timpul slujbei, dar nu sesizasem când a venit tânărul. În acest caz trebuie să ne rugam pentru aceste persoane şi să le ajutăm dacă putem”, spunea, la momentul respectiv, preotul Mănăstirii Piatra Sfântă, unde a fost găsit tânărul.

Crimă odioasă

Tecuţă a intrat în vizorul anchetatorilor în septembrie 2011, atunci când şi-a ucis cu sânge rece mama şi bunica. Cei trei locuiau într-o vilă din cartierul ieşean Bucium iar băiatul – pe atunci minor, se afla în evidenţele Spitalul de Psihiatrie, urmând un tratament pentru schizofrenie. Din cauza afecţiiunii sale, Tecuţă avea o stare permanentă de temere cu privire la internările repetate de la Psihiatrie. Din acest motiv, avea des conflicte cu mama sa, au descoperit anchetatorii, în timpul investigaţiei.

„Pe fondul acestui conflict, tânărul a strangulat-o pe mama sa, şi apoi pe bunica sa care a intervenit în altercaţie. După aceasta, a injunghiat-o pe mama sa de câteva ori, apoi o dată pe bunica sa. Fapta a avut loc la etajul casei unde locuiau. Apoi, băiatul a coborât-o pe mama lui iî baia de la parter, unde a spălat-o iî cada. Totodată, a curăţat şi cuţitul, dar nu a mai putut să o coboare şi pe bunica lui", era descrierea macabră făcută la momentul respectiv de procurori.

image

După crimă, Silviu Tecuţă a mers la o casă din cartier, în care locuia un preot. I-a povestit acestuia ce a făcut, spunând, totodată, că vrea să se sinucidă. Preotul a fost cel care a sunat la 112, iar Tecuţă a fost încătuşat. În timpul anchetei, băiatul a fost supus unui expertize psihiatrice care a relevat că nu avea discernământ atunci când a comis fapta. El le-ar fi spus medicilor care l-au expertizat că „este un monstru”.

La momentul respectiv, reprezentanţii liceului în care Silviu Tecuţă au precizat că nu ştiau că acesta se afla în evidenţele unei unităţi sanitare ca fiind suferind de schizofrenie. De altfel, ieşeanul era unul dintre cei mai buni elevi din clasa sa.

Semnalmentele

„La data de 21 octombrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că TECUŢĂ SILVIU-CĂTĂLIN, de 24 ani, din municipiul Iaşi a plecat dintr-un spital de psihiatrie, în seara zilei de 20 octombrie a.c..Semnalmentele tânărului: înălţime 1,70 metri, astenic, păr şaten, tuns scurt, ochi căprui, ten măsliniu, poartă barbă. La data plecării, acesta era îmbrăcat cu pantaloni negri şi o maletă neagră. În lipsa tratamentului medicamentos, acesta poate deveni violent”, a transmis Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al Poliţie Iaşi. 


Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite