Poliţişti de frontieră şi vameşi, trimişi în judecată. Sunt 27 de angajaţi acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă

0
Publicat:

Mai mulţi lucrători vamali şi agenţi ai poliţiei de frontieră au fost trimişi în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă.

Vama Albiţa SURSĂ Arhiva Adevărul
Vama Albiţa SURSĂ Arhiva Adevărul

Este vorba despre 13 lucrători vamali şi 14 agenţi ai poliţiei de frontieră din localităţile Albiţa, Oancea, Sculeni, Stânca-Costeşti, Iaşi şi Borş. Conform procurorilor, care au decis ca aceştia să fie trimişi în judecaţă, sub control judiciar, faptele de care sunt acuzaţi au fost comise în formă simplă şi continuată. 

Percheziţiile au început în luna ianuarie

Procurorii DNA au efectuat percheziţii în acest dosar în luna ianuarie. Atunci, opt dintre inculpaţi au fost reţinuţi de către autorităţi.

,,În perioada 1 iulie 2021 - 12 septembrie 2022, inculpaţii menţionaţi, în calitate de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 250 de euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de mărfuri dintre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers. În schimbul banilor primiţi cu titlul de mită, inculpaţi şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor sau a coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extre-comunitari", se menţionează în rechizitoriul procurorilor anticorupţie. 

Dosarul a fost trimit spre judecare la Tribunalul Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. 

Un inculpat şi-a recunoscut faptele. Ce pedeapsă va primi

Pe data de 27 februarie, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu unul dintre inculpaţi. Acesta era angajat ca lucrător vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, Biroul Vamal de Frontieră Oancea. Astfel, angajatul a recunoscut săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

,,În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea unor drepturi", se mai menţionează în comunicatul de presă.

Activităţile au fost desfăşurate în cadrul unei acţiuni în coordonare cu autorităţile judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust, agenţie a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală. Totodată, procurorii au mai beneficiat şi de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite