O clădire din România, într-un top al celor mai frumoase monumente din lume văzute pe timp de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clasament realizat de agenţia de turism Rolandia şi preluată de către Bored Panda, o platformă internaţională de artă, design şi fotografie, clasează Palatul Culturii din Iaşi în top 10 cele mai frumoase clădiri văzute pe timp de noapte din lume.

„Astăzi, după ce a fost restaurat în perioada 2008-2016, Palatul Culturii din Iaşi este una dintre cele mai impresionante construcţii din România, cu o dimensiune de 34. 236 de metri pătraţi, ce îmbină mai multe stiluri arhitecturale precum cel neogotic, neobaroc şi romanti”c, este arătat în descrierea clădirii.

Pe lista celor zece construcţii, Palatul Culturii se află alături de mai multe construcţii din întreaga lume, precum Palatul Roial din Madrid, Palatul Peterhof, Palatul din Versailles, Palatul din Hofburg, Palatul din Schonbrunn.

Palatul Culturii se înaltă peste ruinele curţilor domneşti medievale, menţionate documentar în 1434. Pentru ridicarea sa au fost folosite şi temeliile palatului din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut apoi de Mihail Sturza (1841-1843) şi destrămat în 1904. Ridicată între anii 1906-1924, naşterea clădirii este legată de numele arhitectului român Ion D. Berindei. Inaugurarea acesteia a avut loc pe 11 octombrie 1925, servind drept Palat Administrativ şi de Justiţie până în 1955, când a început să găzduiască cele mai importante instituţii culturale ale Iaşului, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi.

Citiţi şi:

Casă construită în Iaşi, nominalizată la titlul de „clădirea anului 2019“ în lume. „Într-un volum rigid şi relativ mic, arată bogăţie spaţială“

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite