Mii de cărţi au fost donate Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi. Ultima donatoare a fost o văduvă de 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi
FOTO Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi

Mii de cărţi au fost donate în ultimii ani Bibliotecii Centrale Univesitare „Mihai Eminescu” (BCU) Iaşi, de către mai mulţi intelectuali din ţară şi străinătate, astfel că patrimoniul a ajuns acum la 2,5 milioane de volume. Cea mai recentă donaţie a fost făcută de Elena Străchinaru, o văduvă în vârsă de 100 de ani, fostă profesoară de limba română la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Aceasta a donat 2.000 de cărţi din domeniul ştiinţelor educaţiei şi psihologiei apărute în perioada 1965-1990, care au aparţinut soţului său, profesorul Ion Străchinaru, fost pedagog şi psiholog român, unul dintre primii specialişti în psihopedagogie special din România. 

Ion Străchinaru s-a născut în 1922, la Bohotin, şi a decedat în 2017, la Iaşi, la 95 de ani. Acesta a luptat în Al Doilea Război Mondial ca locotenent, iar gestul său, concretizat de soţie, este considerat de către reprezentanţii BCU „ o expresie a preocupării şi iubirii lui faţă de tânăra generaţie”.

„Donaţia domnului profesor Ion Străchinaru, făcută de către soţia domniei sale, va intra în fondurile Facultăţii de Filosofie şi este una din donaţiile consistente pe care le-am primit în ultima perioadă. Urmează să evaluăm cu atenţie fondul, să-l aducem la bibliotecă, unde va fi prelucrat.  În ultimii doi ani au mai fost astfel de donaţii, precum cea a fostului director al Bibliotecii, domnul Corneliu Ştefanache, donaţia domnului acad. prof. univ. dr. Ioan Caproşu, donaţia d-nei prof. univ. dr. Ilinca Barthouil Ionescu, soţia d-lui prof. univ. dr. Georges Barthouil, profesor la Universitatea din Avignon, Franţa, şi donaţia d-nei prof. univ. dr. Marina Mureşanu de la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Dintre volumele primite în 2018, de exemplu, am reuşit să prelucrăm 2.000, dar acestora li se adaugă şi altele care sunt în curs de prelucarare”, a precizat Ioan Milică, directorul BCU Iaşi.

O altă donaţie considerabilă, de 600 de cărţi, a fost făcută şi de soţia unui profesor de la Universitatea din Avignon, Franţa, care a trimis 75 de colete cu volume de literatură, artă şi turism la BCU Iaşi.

Citiţi şi:

VIDEO Campanie împotriva agresiunilor la care sunt supuşi profesorii. „Peste 60% dintre cazuri rămân necunoscute“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite