Început de an, mai puțini donatori de sânge. Stocuri epuizate la Centrul de Transfuzii din Iași

0
Publicat:

Centrele de transfuzii din ţară se confruntă cu un început de an anevoios, întrucât numărul donatorilor de sânge a început să scadă în mod vizibil, de la o zi la alta.

Donare de sânge SURSĂ Arhiva Adevărul
Donare de sânge SURSĂ Arhiva Adevărul

În 2023, tot mai puţine persoane trec pragul cabinetelor în care se poate dona sânge iar acest lucru îi îngrijorează pe medici. Faţă de finele anului trecut, numărul donatorilor a scăzut, iar o parte din rezervele de sânge existente sunt aproape de epuizare. Cu această situaţie se confruntă şi cadrele medicale de la Centrul Regional de Transfuzii din Iaşi.

„În momentul de faţă ne descurcăm cu ceea ce s-a recoltat în luna decembrie, dar rezervele încep să scadă. Cea mai mare problemă se înregistrează la stocurile de Rh negativ, care din păcate s-au terminat. Constatăm faptul că, de la începutul anului 2023, numărul donatorilor a început să scadă. Zilnic, în această perioadă, trec pragul centrului de donare aproximativ 30-40 de persoane. Acest număr este insuficient pentru a acoperi necesarul existent la nivelul Iaşului. Un număr optim ar fi de aproximativ 70 de donatori pe zi", a precizat dr. Alina Pleşu, coordonator al Centrului de Transfuzii din Iaşi. 

Nevoia de sânge din spitale este constantă

Conform celor relatate de cadrele medicale, spitalele din Iaşi - şi nu numai ele - se confruntă cu o nevoie constantă de sânge. Astfel, doctorii îndeamnă populaţia să se gândească la cei aflaţi în suferinţă, care depind de sângele recoltat în centrele de transfuzii. 

„Îi rugăm pe oameni să se gândească la faptul că nevoia de sânge este permanentă, întrucât spitalele sunt pline în permanenţă. În acest moment, avem nevoie de stocuri de sânge pentru a putea susţine cerea existentă. Totodată, trebuie să luăm în calcul că în orice moment poate apărea un accident sau o situaţie de criză ce necesită cantităţi mari de sânge. Pentru a depăşi aceste perioade, dacă este nevoie, apelăm şi la susţinerea centrelor învecinate", adaugă dr. Alina Pleşu. 

Iarna şi vara, cele mai grele perioade pentru centrele de transfuzii

Statisticile arată că românii nu se grăbesc să doneze sânge pe timp de vară sau iarna. Astfel, conform datelor înregistrate de către medicii ieşeni, cei mai mulţi donatori sosesc la Centrul de Transfuzii din Iaşi primăvara şi toamna.

Conform doctorilor, la nivelul Iaşului, cei mai mulţi donatori au între 20 şi 40 de ani. Totodată, specialiştii vorbesc si despre importanţa donatorilor fidelizaţi. 

„Cei mai mulţi donatori au vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Când vorbim despre donatorii fidelizaţi, putem afima că cei mai mulţi dintre ei au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Aeste persoane sunt foarte importante pentru pacienţii cronici, aflaţi în spitale, care au nevoie de donatori fidelizaţi", încheie medicul ieşean. 

În aceste condiţii, medicii încurajează populaţia să doneze sânge, acest lucru ajutând şi la supravegherea propriei stări de sănătate, prin analizele care se fac după recoltare. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite