Drama unui bărbat din Iași care locuiește într-o rulotă vandalizată. Tot ce mai are sunt 200 de cărți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 60 de ani și a rămas singur după divorțul de soția sa. Acum stă într-o rulotă și singurul său obiectiv este supraviețuirea. Unica alinare îi sunt cărțile.

Viorel Crihan  Foto: Captură de ecran/Iasi TV Life
Viorel Crihan Foto: Captură de ecran/Iasi TV Life

În comuna Bârnova, la zece kilometri de Iasi, într-o rulotă vandalizată, fără electricitate și căldură, trăiește de cinci ani Viorel Crihan. 

Totul a început după ce a divorțat de fosta soție și au vândut tot ce au construit împreună. Din banii pe care i-a primit, ieșeanul a început să-și clădească o casă, dar nu a mai reușit să o termine. Spune că o perioadă a locuit în casa bunicilor săi, care a luat foc, moment în care a rămas fără acte. Acum stă într-o rulotă și singurul său obiectiv este supraviețuirea.

Este electrician de meserie, dar a ajuns să trăiască din mila altora. Mărturisește că abia așteaptă să fie strigat, să îl cheme vecinii la muncă, pentru a mai câștiga un ban. 

Mi-am construit o casă pe terenul bunicilor din partea mamei, lângă casa bătrânească, după ce mi-am petrecut mai bine de jumătate de viață pe Sărărie, unde am avut proprietatea mea”, povestește bărbatul. 

După divorț, Viorel a fost primit cu brațele deschise de bunici, însă, după un timp, aceștia au decedat. Bărbatul nu a mai avut bani pentru a întreține casa. Povestește că avut încredere în propriul său nepot, pentru că acesta i-ar fi propus că, dacă îi va vinde locuința, îi va cumpăra un apartament. Însă după ce i-a făcut acte nepotului, acesta l-a mutat pe Viorel într-o rulotă. 

Lumea lui Jules Verne, chiar și în rulotă

Aici, în rulotă, are o biblioteca impresionantă de peste 200 de cărți. Citește ziua, când singura lui sursă de lumină este cea naturală. 

Acestea sunt cărțile care mi-au mai rămas din biblioteca personală. Am recitit de foarte multe ori Jules Verne. Când citesc Jules Verne parcă vizionez un film”, a spus Viorel Crihan, pentru Iași TV Life. 

Viorel Crihan Sursa foto: George Tincu
Viorel Crihan Sursa foto: George Tincu

Acum, pe timpul iernii, îi sunt de foarte mare ajutor păturile vechi pe care le are în rulotă. Și mai dă drumul, când are câte o butelie, la aragaz. 

Dorm îmbrăcat. Mă mai încălzesc... Mai dau drumul la aragaz când bani pentru butelie și se mai încălzește. Pun apă într-o oală cu capac și mai menține cât de cât”, mai mărturisește Viorel Crihan, potrivit sursei citate. 

Singurul sprijin pe care îl primește în prezent vine din partea vecinilor, care îl laudă. „Este un om foarte calm și bun la suflet. Nu l-am văzut niciodată să fie agresiv, iar din acest motiv îl mai chem să mănânce cu noi. Și el mă ajută la treburile gospodărești. Mai dă apă la găini, mai strânge crengile de prin curte…”, mărturisește vecina ieșeanului.

Viorel Crihan Sursa foto: George Tincu
Viorel Crihan Sursa foto: George Tincu

George Tincu, consilier local, s-a oferit să-l ajute pe bărbat să-și facă din nou acte. 

Vrem să-l ajutăm și să-i oferim toată susținerea pentru a reuși să-și facă actele. Ulterior va merge la notariat și după ce va intra în posesia documentelor necesare este posibil să-și poată recupera proprietatea. Încă nu știm, dar urmează să parcurgem toți pașii necesari împreună cu domnul Viorel Crihan”, spune George Tincu, consilierul local din Bârnova.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite