Dragostea cu vânătăi, pandemia de acasă. „Ăsta este omul care îmi jura iubire!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fiecare 30 de secunde, în România, o femeie este bătută de partenerul său. De asemenea, trei din zece românce au suferit agresiuni fizice şi psihice de la vârste fragede. Statistica UE arată că ţara noastră este pe loc fruntaş la abuzuri în căminul conjugal.

Adelina, mamă a două fete, şi-a luat inima în dinţi şi a vorbit public despre chinul pe care îl îndură acasă. Ea a postat pe reţelele de socializare fotografii cu rănile căpătate în urma bătăilor primite de la partenerul de viaţă.

Imaginile cu braţele ei, pline de vânătăi, sunt însoţite de câteva cuvinte zguduitoare: „Ăsta este omul care într-o zi îmi jura iubire!“ 

Tânăra femeie spune că a făcut acest pas în faţă vrând să dea un semnal de alarmă celorlalte semene care poate suferă în tăcere, prelungindu-şi astfel agonia – lor şi copiilor. 

„Totul se plăteşte, ori acum, ori mai târziu. Vreau să dau un semn de alarmă tuturor femeilor. Le rog să nu mai stea într-o relaţie toxică! Sunt o mulţime de femei cărora le este frică să spună prin ce trec, din cauza faptului că vor fi judecate de lume. Vă rog, nu vă lăsaţi umilite, lovite şi jignite de un om care nu vă consideră altceva decât un obiect. Fiţi puternice!“, a îndemnat Adelina. 

Povestea şi postarea Adelinei nu sunt singulare, tot mai multe victime ale abuzului domestic asumându-şi expunerea, fiind pregătite psihic să înfrunte prejudecăţile exprimate prin oprobiul public. De prea multe ori, comunitatea tinde să dea dreptate abuzatorului, cu mentalitatea revoltătoare că victima „o fi făcut şi ea ceva“, „l-a făcut să-şi iasă din minţi“, „poate o merita“ sau „dacă stă, înseamnă că îi place“, aşa că mai bine „nu te bagi în viaţa omului“ etc. 

Reacţia 

Pe reţelele de socializare au fost create în ultimii ani mai multe grupuri sau pagini dedicate victimelor violenţei domestice. Acolo este locul unde victimele mărturisesc prin ce au trecut şi, cel mai important, îşi dau sfaturi una alteia. Printre cei care militează pentru reducerea violenţei domestice este şi Asociaţia ANAIS. Activiştii au organizat recent, la 25 octombrie, un marş prin care solicită instituţiilor statului să crească gradul de protecţie şi de ajutorare a victimelor violenţei domestice. 

Mai ales în timp de pandemie Covid-19, când populaţia a fost silită să se izoleze cu familia, au existat nenumărate cazuri în care victimele s-au trezit închise în case cu agresorii împotriva cărora aveau chiar ordine de restricţie. 

Cine să mai verifice şi să aplice legea, când altele erau priorităţile la nivel mondial? Astfel că situaţia cinică în care s-au trezit prinse victimele abuzurilor conjugale a fost perpetuată şi acceptată de autorităţile care aveau de aplicat restricţii de ordin sanitar - şi atât. 

România violentă 

La nivelul Uniunii Europene, România se plasează pe locul 7 în ceea ce priveşte violenţa domestică, arată un studiu realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA). Cele mai mari procente se înregistrează, surprinzător, în ţări nordice şi în ţări occidentale: Finlanda, Letonia şi Danemarca, România plasându-se după Franţa, Germania şi Marea Britanie. 

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în perioada de pandemie s-a constatat o creştere a violenţei în familie, fiind înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viaţă. La nivel mondial, violenţa domestică a luat amploare în ţările unde a fost impusă carantina din cauza pandemiei de coronavirus. Numărul abuzurilor a explodat în China, Italia, Spania, Cipru şi Brazilia. 

În primele şase luni ale anului 2020, în România au fost emise 4.856 de ordine de protecţie provizorii în urma actelor de violenţă domestică. În ceea ce priveşte autorii faptelor violente, 4.882 sunt bărbaţi (96%) şi 147 sunt femei. Acestora li se adaugă 11 minori - 9 băieţi şi 2 fete. Cele mai multe ordine de protecţie provizorii au fost emise în Bucureşti - 602, urmat de Vaslui - 232 şi Braşov - 202. Pentru România, violenţa domestică a atras după sine chiar şi o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Cifrele arată că la fiecare 30 de secunde se produce o agresiune fizică asupra unei femei din ţara noastră, iar 3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic de la vârste fragede. În realitate, numărul lor este mult mai mare, pentru că aceste cifre oficiale cuprind numai cazurile care ajung în atenţia autorităţilor. 

Când începe violenţa domestică? Şi mai important, când se termină? 

O singură palmă dată intră în categoria violenţei domestice, făcând parte din categoria manifestărilor de control şi de superioritate ale abuzatorului. Agresorul consideră că aşa are mai multă autoritate asupra partenerei, soţiei, copiilor sau mamelor. 

De cele mai multe ori, persoanele agresate nu realizează că sunt victime şi se resemnează cu ce le este dat. Deşi totul strigă în sine să pleci din căminul toxic, ei acceptă situaţia de dragul persoanelor apropiate sau din ruşine faţă de societatea obişnuită să incrimineze, prea uşor. 

Ca o femeie să plece de acasă este o alternativă greu de imaginat, mai ales când la mijloc sunt copii. Ţara noastră nu are programe speciale gândite pe termen lung prin care o persoană agresată să poată fi luată de lângă partenerul abuzator, apoi să fie ajutată concret să-şi refacă viaţa. În România, ajutorul se rezumă la consiliere şi adăpost temporar. Astfel că, la finalul programului, multe femei nu au încotro şi revin la agresor, acasă, sperând ca acesta să se fi calmat şi să-şi fi învăţat lecţia. Până la prima ceartă. 

Ce urmează după prima palmă

Foarte puţine sunt deci cazurile în care victima pleacă de lângă agresor după prima palmă. Multe dintre persoanele agresate cred că această primă palmă a fost doar o întâmplare şi că nu se va mai repeta. 

Specialiştii spun că modul în care se comportă victima după această primă palmă îi poate da sau nu putere agresorului. Dacă victima acceptă, agresorul continuă să lovească. „Agresorul se hrăneşte cu frica victimei“, afirmă un psiholog din Iaşi. 

Iaşi este, de altfel, unul dintre judeţele unde violenţa domestică continuă să crească. Spre exemplu, dacă în anul 2017 totalul acestora era de 1.923, în 2018 numărul victimelor a crescut la 2.054. Iar până la finalul lunii septembrie a anului 2019, cifrele arată că totalul victimelor înregistrate este deja de 1.700, ele însumând victime de ambe sexe, minori şi adulţi.

Statistica arată că mai multe cazuri de violenţă în familie sunt înregistrate în mediul urban, faţă de cel rural. Sau doar sunt raportate mai multe cazuri, deoarece orăşencele sunt mai nesupuse faţă de sătence şi având şi mai multe posibilităţi de apărare şi ripostă legală. Majoritatea cazurilor, însă, au femeia majoră drept ţintă a violenţei domestice. 

Cine este agresorul

Experţii arată că, de regulă, comportamentul agresorului are rădăcini în trecut. Şansele ca agresorul să fi fost la rândul său victimă în mâinile altcuiva sunt foarte mari. 

„Un copil care a fost abuzat în timpul copilăriei sau în adolescenţă poate deveni peste ani agresor. Se explică în felul următor: Părintele îşi bate copilul şi apoi îl împacă spunându-i că l-a bătut pentru că îl iubeşte şi vrea să îl educe. Copilul va duce acest tip de comportament mai departe, partenerului, copiilor, luând modelul părinţilor care i-au spus că l-au bătut pentru a-i face un bine. Este un cerc vicios. Cu toate că agresivitatea atât fizică, cât şi cea psihică lasă urme foarte mari“, spune psihologul ieşean.

Mulţi dintre agresori au fost deci, şi ei, agresaţi în copilărie. Dar mai sunt şi alte cauze ale acestei violenţe, când rădăcinile agresivităţii au crescut din lipsuri, din neîncredere sau din dorinţa de putere absolută. 

Curajul victimelor

Victimele îşi găsesc cu greu curajul să plece din acel mediu de teroare, care poate avea momente de acalmie, în care renaşte speranţa ca totul să fi fost doar un accident, un episod nefericit, o scăpare din partea iubitului. Multe femei nici nu conştientizează că sunt în relaţii abuzive care se califică drept violenţă domestică – pentru că identifică mediul actual cu cel în care au crescut. 

Violenţa nu înseamnă însă doar lovituri, ci are multiple forme de manifestare: injurii şi denigrare constantă, ameninţări şi şantaj emoţional, viol marital (forţarea la acte sexuale neconsimţite), izolare de cei apropiaţi, folosirea noilor tehnologii pentru urmărire şi hărţuire. Ceea ce le împiedică pe victime să raporteze e teama că nu vor fi luate în serios, că nu vor primi ajutor efectiv şi că doar îl vor înfuria mai rău pe agresor, dar şi ruşinea de a-şi expune viaţa intimă, de a fi judecate. 

„Cu siguranţă în momentele lor de linişte, când privesc înăuntrul lor, victimele ştiu că nu este vorba despre iubire, despre relaţie frumoasă, corectă şi adevărată. Astfel încât dezastrul care s-a creat în jurul lor le-a indus o frică atât de mare, încât ele consideră că nu-şi pot continua viaţa fără abuzator. Aici vorbim despre ataşament. Aici este problema. Victima îşi iubeşte abuzatorul. Dacă un părinte îşi bate copilul, copilul îl iubeşte pentru că el alt părinte nu are“, a adăugat psihologul ieşean. 

Violenţa domestică, o pandemie recunoscută de OMS 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că violenţa domestică este un risc major de sănătate la adresa femeilor de pe toate continentele, din toate rasele, etniile şi clasele sociale: una din trei femei se confruntă cu violenţă fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă, iar majoritatea actelor sunt comise de parteneri sau foşti parteneri. 

Violenţa domestică este o încălcare a drepturilor omului, recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite încă din 1993 drept „o manifestare a relaţiilor istoric inegale între femei şi bărbaţi“. Se naşte aşadar din statutul inferior al femeilor, perpetuat în societate şi familie chiar şi după ce femeile au obţinut drepturi civile şi economice. Se poate întâmpla, însă, şi invers, ca bărbaţii să fie agresaţi de femei sau ca părinţii să fie agresaţi de copii. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un fost ministru anunţă concedieri masive la stat şi tăieri de lefuri, după alegerile parlamentare

Strigătul de ajutor al unui medic dintr-un spital COVID-19: „E iadul pe Pământ ce e acum! Ajutaţi-mă!”

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite